Persoanele fizice cu intarzieri la plata creditelor contractate de la bancile din Romania datoreaza in medie intre 600 si 700 de euro, noteaza Cotidianul.
Cele doua milioane de romani care au restante la banci datoreaza in medie aproximativ 2.520 de lei, arata oficialii companiei Coface. "Clientii nostri din domeniile bancar, telecomunicatii si asigurari inregistreaza peste 100.000 de debitori, dintre care circa 80% revin sistemului bancar", a spus Constantin Coman, directorul de recuperare debite din cadrul Coface.
Principala cauza a intarzierilor la plata inregistrate de persoanele fizice o reprezinta datele de contact invalide ale clientilor, ceea ce ingreuneaza identificarea si gasirea acestora. Acest tip de datornici reprezinta 45% din portofoliul de intarzieri al clientilor Coface. Alti factori care determina intarzierea la plata ratelor sau a facturilor sunt pierderea locului de munca, decese in familie sau fraude.
Rata de succes la colectarea debitelor de la populatie ajunge la 25-50% in faza amiabila, care dureaza intre trei si sase luni. In aceasta etapa, recuperatorul suna debitorii, trimite notificari scrise si efectueaza vizite personale.
In cadrul dosarelor care ajung in faza de instanta si executare silita, rata de succes este de circa 20%. Perioada medie de intarziere la plata in cazul persoanelor fizice este de 90-120 de zile, iar procedura de colectare poate dura intre patru si sase luni.
Rata probabilitatii de recuperare a sumelor datorate scade pe masura ce creste perioada de la scadenta. Astfel, in primele trei luni de intarziere, rata de succes a recuperarii poate fi de 93%, cota scazand la 75% daca trec sase luni, si ajunge la 6% pentru o perioada de doi ani de intarziere.
Cotidianul
http://www.banknews.ro/stire/18429_restantierul_mediu_are_de_dat_600_de_euro_la_banca.html