Ipoteza: ai doua apartamente; intr-unul locuiesti, pe celalalt il inchiriezi si mai faci un ban alb pentru batranete sau pentru alte proiecte de familie, noteaza Romania Libera.
Sa zicem ca apartamentul de inchiriat face 100.000 de euro si iti aduce in jur de 5.000-6.000 de euro pe an de la chiriasi. Esti corect, platesti 16% impozit la stat si ramai cu 4.500-5.000 net. Asta echivaleaza cu o dobanda de 4,5-5% pe an daca ai depune aceeasi suma intr-un depozit bancar. Ai putea sa cheltui cei 5.000 de euro sau sa-i duci, la randul lor, la banca, de preferat lunar, eventual intr-un depozit pe termen de o luna (dobanzile la euro sunt totusi destul de mici) care se reinnoieste permanent, este suplimentat lunar si adauga un castig venitului din chirie. Poti considera aceasta strategie drept una conservatoare, cvasiprudenta; riscurile ar fi deprecierea valutei in care incasezi chiria (cazul dolarului in comparatie cu euro, de pilda, si scaderea dobanzilor bancare). Poti sa schimbi sau sa incasezi lunar banii in lei si atunci intri pe alte dobanzi si te expui riscului devalorizarii monedei nationale.
Mai exista o varianta, e drept, mai riscanta, de reinvestire a chiriei: piata de capital. Din nou trebuie sa iti faci testul de risc ca sa te hotarasti daca investesti toti cei 5.000 de euro sau doar o parte. Cu cealalta poti merge ca in primul scenariu la banca. Pe piata de capital poti alege fonduri de investitii sau fonduri de pensii private facultative, ori investitii directe la bursa printr-un broker. Sa luam cazul fondurilor.
Daca alegi fonduri din Romania, va trebui sa schimbi banii in lei. (Vezi riscul valutar!) Cum te impaci cu riscul plasamentelor? Daca ai stomac, poti alege fonduri profilate pe actiuni. Pot aduce castiguri mari, dar si pierderi pe masura. 5.000 de euro se pot transforma dupa un an in 5.700-6.000 (randament de 15-20%), dar la fel se pot "topi" spre 4.000-4.500 daca piata sufera corectii (cum a fost cazul ultimului an calendaristic). Poti alege fonduri mixte sau pe cele cu venit fix care investesc in obligatiuni. In acest caz, riscul se diminueaza, dar si randamentele, iar obiectivul tau devine, din "castig", "conservare".
In cazul plasamentelor pe bursa, ar trebui sa strangi la un loc (tot prin banca) mai multe luni de chirie, pentru ca brokerul cere de regula o suma minima pentru deschiderea contului dupa care poti suplimenta lunar. Poti investi in actiuni lichide, dar nu uita ca piata de capital cere preocupare si, mai ales, documentare. Indiferent de varianta pentru care optezi, pana la urma ideea e: daca tot ai un venit suplimentar, e pacat sa nu il pui la lucru, mai ales daca poti sa o faci pe termen lung (10-15 ani).
Romania Libera
http://www.banknews.ro/stire/18345_cum_faci_venitul_din_chirie_sursa_pentru_investitii.html