Daca acum aproape trei luni, Magichand, un off-shore din Cipru, detinea 20% din Ocram, companie care opereaza licenta pentru OTV, in aprilie, locul acestuia a fost luat de GMG Media Box, noteaza Adevarul.
La aceasta noua firma actionar majoritar (70%) este off-shore-ul Bluelink Communicazione, care mai detine si 54,9% din Realitatea Media, trustul lui Sorin Ovidiu Vintu. In actionariatul GMG mai apar: Petromservice (19,9%) si doi directori din Realitatea Media, Sorin Enache (director general) si Constantin Druica (director de dezvoltare regionala).
Cu toate acestea, Enache si Druica declara ca OTV nu face parte din trustul Realitatea Catavencu, deoarece firma GMG Media Box este actionar minoritar. Insa, Dan Diaconescu pretinde ca a facut acest parteneriat cu GMG cu scopul de a lista Ocram la Bursa.
Una dintre firmele omului de afaceri, Bluelink Communicazione, apare ca actionar la televiziunea "de apartament" a lui Dan Diaconescu
Ocram Televiziune, firma care opereaza licenta pentru OTV, are de la sfarsitul lunii aprilie un nou actionar: GMG Media Box, controlata de Sorin Ovidiu Vantu.
Legenda care s-a vanturat prin piata de televiziune cum ca Sorin Ovidiu Vantu s-ar afla in spatele postului tv al lui Dan Diaconescu a devenit realitate.
GMG Media Box care detine 19,9% din Ocram Televiziune a inlocuit off-shore-ul Magic Hand care apartinea lui Dan Diaconescu. Conform datelor de la Registrul Comertului, actionarul majoritar (70%) al firmei GMG Media Box este Bluelink Communicazione, un off-shore inregistrat in Cipru. Aceeasi firma mai detine pachetul majoritar de actiuni la Realitatea Media (54,9%).
Bluelink este controlata de Vitalie Dobanda, omul de incredere al lui Sorin Ovidiu Vantu. Anul trecut, omul de afaceri a recunoscut in presa ca Dobanda detine, in numele familiei sale, Realitatea Media. Un alt actionar care leaga GMG Media Box de Realitatea Media este Petromservice. Un alt liant intre OTV si Realitatea Media este regia de media DBV Media House, care vinde publicitate atat pentru grupul lui Vantu cat si pentru "garsoniera" lui Diaconescu.
GMG s-a trezit in Ocram
Firma GMG a fost infiintata in februarie 2008 cu scopul de a fi operatorul televiziunii digitale a grupului Realitatea. De asemenea, GMG a participat la licitatia pentru obtinerea drepturilor de difuzare ale meciurilor din Liga I din partea Realitatea Media (licitatie pe care a pierdut-o in fata consortiului Antena1 - RCS&RDS). Directorul general Sorin Enache si directorul de dezvoltare Constantin Druica din grupul lui Sorin Ovidiu Vantu detin cate 5% din GMG.
In momentul in care Sorin Ovidiu Vantu si Dan Diaconescu au batut palma, GMG a fost impinsa in actionariatul Ocram.
Contactat de "Adevarul", Constantin Druica a declarat ca face parte din actionariatul firmei Ocram. El a refuzat sa dezvaluie pretul tranzactiei, in schimb a tinut sa precizeze ca nu se poate considera ca OTV ar fi in portofoliul trustului Realitatea Catavencu, pentru ca GMG detine un pachet minoritar de doar 20%, nefiind factor decizional.
Druica a motivat intrarea GMG in actionariatul OTV prin faptul ca este un post tv profitabil. La randul sau, Sorin Enache a recunoscut ca este actionar indirect la Ocram si precizeaza ca televiziunea lui Diaconescu nu apartine grupului din care face parte Realitatea TV. Declaratiile celor doi de la Realitatea se contrazic cu cele ale lui Diaconescu.
Diaconescu viseaza sa listeze OTV la bursa
Intrebat de "Adevarul" daca GMG este in actionariatul Ocram, "mogulul" de la OTV a ezitat sa raspunda: "E posibil ca firma asta sa fie in actionariatul Ocram. Nu comentez". In cele din urma, Diaconescu a dezvaluit "magistralul" plan din spatele acestei miscari. A cedat 20% din firma sa catre GMG Media Box, pentru ca aceste participatiuni sa fie listate la bursa. Firma detinuta de off-shore-ul lui Vantu urmeaza sa primeasca un comision de 25% din listare. Ce nu pare sa stie Dan Diaconescu este ca listarea la bursa nu este un proces la indemana oricarei firme "de apartament".
OTV a strans de-a lungul anilor mult prea multe amenzi pentru a le mai tine cineva minte. Orice amenda pe care ar lua-o, i-ar afecta evolutia la bursa. Apoi, un alt criteriu important este transparenta. In conditiile in care in ceea ce priveste postul lui Diaconescu au existat suspiciuni de emisiuni platite, acestuia ii va fi greu sa beneficieze de increderea Bursei sau a unor posibili investitori.
Zvonurile ca Vantu ar fi cumparat OTV au inceput inca de anul trecut. Intr-un articol din "Evenimentul Zilei", valoarea achizitiei a fost de 20 de milioane de euro, o suma fabuloasa pentru o televiziune de apartament care atrage doar amenzi. Se mai spunea ca firma prin care Vantu a cumparat 20% din OTV a fost off-shore-ul Magic Hand. Pentru a controla in proportie de 85% firma lui Diaconescu,
Magic Hand se angaja prin contract sa investeasca 10 milioane de euro intr-un nou sediu, intr-un elicopter si in schimbarea aparaturii tehnice. Dan Diaconescu a fost pastrat de Vantu pentru ca nu exista OTV fara Diaconescu si nici Diaconescu fara OTV. Deci se poate spune ca Sorin Ovidiu Vantu a dat 20 de milioane de euro pentru... Diaconescu.
Adevarul
http://www.banknews.ro/stire/18319_senzational_vantu_e_actionar_cu_acte_in_otv.html