Cu toate ca sistemul de achitare a taxelor locale pe internet functioneaza de circa patru ani, sub 5% din contribuabili aleg aceasta varianta, noteaza Adevarul. Accesarea site-urilor destinate achitarii impozitelor locale este mult prea greoaie, iar parola si contul de utilizator trebuie ridicate, in plic, de la primarie.
Sutele de mii de euro inghitite de administratia centrala si locala pentru dezvoltarea sistemului national electronic de taxe se duc pe apa sambetei. Desi operatiunile de plata prin aceasta metoda ar fi trebuit sa reduca cozile la ghisee, lucrurile nu stau deloc asa. Sistemele online implementate de primarii sunt foarte greu de accestat, fiind departe de a simplifica activitatea contribuabilului.
Cei mai multi bugetari pe cap de contribuabil
Pentru inceput, am incercat sa aflu cum pot plati darile catre stat ca rezident al orasului Bucuresti, compus din cele sase sectoare, cu directiile de taxe si impozite aferente. "Nimic mai simplu", mi-am spus. O sa deschid o pagina, completez un mic formular online, si in cateva minute totul este ca si rezlvat.
Nimic mai gresit! Si cum era normal, am inceput cu sectorul 1 al Capitalei. Adresa este www.impozitelocale1.ro, iar principalul mesaj este amplasat in centrul paginii si este o prezentare generala a serviciului de taxe si impozite locale al sectorului cu pricina.
Sub aceasta prezentare generala sunt diverse informatii plictisitoare care nu fac decat sa-ti rapeasca inutil din timp. Totusi, am gasit un alt comunicat prin care cetatenii sunt instiintati ca directia impozite va incasa taxa de inmatriculare pentru persoanele fizice care au domiciliul pe raza administrativ-teritoriala a sectorului 1 precum si pentru persoanele juridice cu sediul social in acest sector.
Problema este ca tot plata se face tot prin varianta clasica, adica, ne deplasam frumusel, care cu masina personala, care pe jos, RATB sau metrou catre Trezoreria sectorului sau la cele 10 centre de colectare deschise in sediile Directiei Impozite si Taxe.
Ghiseul, eterna varianta si singura
Despre colectarea banilor de impozite online, niciun cuvant. Interesant mai este comunicatul in care cetatenii din sectorul 1 sunt informati despre faptul ca taxa judiciara de timbru nu se mai incaseaza la directia de la sector, ci la trezoreriile teritoriale.
Deci, alt drum, alta distractie, pentru ca daca directia de taxe si impozite are site, trezoreria lipseste online. Cat despre timbru online sau ceva de genul acesta, nici pomeneala. Trecem la sectorul 2 al Capitalei, unde adresa site-ului arata a pagina web de hacker: www.ps21.rdsnet.ro.
Dai click, astepti un minut, nu se deschide, dai "refresh", astepti alte 40-50 de secunde in care nu se intampla nimic. Mesajul din engleza este acelasi:"opening page ps21.rdsnet.ro. dar actiunea de deschidere a respectivei paginii refuza sa se intample. Inchizi fereastra adresei repsective, si mai intri odata pe aceasta pagina direct din pagina Ministerului Comunicatiilor.
Pagini web nefunctionale
Rezultatul este acelasi. Deci, cu taxele si impozitele online din sectorul 2 termini cam in 5 minute, dupa care iti bei cafeaua, inchizi calculatorul si te pregatesti serios de aglomeratia din trafic, metrou, tramvai sau autobuz, dar si pentru "veacul" pe care o sa-l petreci la ghiseu, unde, dupa vreo doua ore de asteptare, ti se va raspunde ca iti mai trebuie un timbru de zece mii.
Cedezi si te hotarasti sa vii alta data, in ideea ca "poate ca va fi mai liber". Sanse egale cu zero! Am terminat relativ repede cu achitarea darilor catre stat online, la sectorul 2, asa ca am trecut rapid la sectorul 3, al proaspat realesului Negoita, care a avut grija sa posteze in mijlocul paginii site-ului primariei realizarile personale, de parca primarul a dat bani din buzunarul sau si chiar el in persoana a dat cu sapa si tarnacopul prin sector.
Oricum, asta ma intereseaza mai putin, pentru ca sunt curios cum pot sa platesc taxele fara sa dau de fetele obosite de la ghiseele teritoriale ale administratiei fiscale.
Dupa mai multe pagini deschise, ajung si la ceea ce ma intereseaza, adica, sectiunea "modalitati de plata". Si avem, dupa cum urmeaza: "Directia impozite si taxe locale - sector 3 pune la dispozitia contribuabililor urmatoarea paleta de servicii menite sa limiteze timpul pe care trebuie sa-l acorde in vederea achitarii impozitelor catre bugetul local".
Si incepe prin plata cu numerar, apeland la una din casieriile directiei, adica tot varianta clasica, trafic de cosmar, metrou, tramvai, autobuz, aglomerate si celebra coada la ghiseu.
Mai exista si oficiile postale si unitatile CEC din Bucuresti, dar trebuie sa consultati lista celor care incaseza taxe si impozite pentru sectorul 3. Mai exista si varianta ordin de plata, ce se poate face prin banca unde contribuabilul are cont deschis, deci tot in variante binecunoscute, trafic, metrou, tramvai… nervi si o gramada de timp pierdut.
Si la Primaria sectorului 3, plata taxelor si impoztitelor se face online, la ghiseu. Si ca sa simti ca primaria lucreaza pentru tine, nu poti iesi din fereastra in care este afisata pagina cu optiunea "back", ci doar daca inchizi fereastra.
Taxe online cu program redus
La sectorul 4, adresa este la fel de ciudata ca la sectorul 2, adica, www.dgtil4.ro, foarte greu de retinut pentru orice contribuabil, asa ca, daca nu aveti motorul de cautare Google la indemana, mai bine renuntati. Odata deschisa pagina, va intampina mesajul "Stimati cetateni ai sectorului 4 - directia generala de impozite si taxe locale sector 4 va asteapta in cele 3 centre de colectare". Ce sa-i faci, daca ghiseul virtual este inchis!
Programul de la taxe si impozite este de la ora 8 la ora 16:00. Evident ca, in mod respectuos, suntem invitati sa "evitam majorarile datorate intarzierilor respectand cele doua termene de plata, 31 martie si 30 septembrie. Probabil cel mai interesant capitol este cel de sfaturi, unde credeam ca gasesc informatii despre cum fac sa platesc din fata monitorului de calculator taxele si impozitele. Evitati aglomerarile de la ghisee vizualizand informatii despre celelalte puncte de colectare a impozitelor si taxelor.
Sectorul 5 "care este" fara pagina web
La Primaria sectorului 5, lucrurile stau la fel ca la Primaria sectorului 2, in sensul ca pagina www.ps5infochiosc.ro nu vrea nici in ruptul capului sa se afiseze in toata splendoarea ei. Apare mesajul "eroare", si cam atat.
Am incercat mai bine de o jumatate de ora, si nu s-a intamplat mai nimic. Am inchis si deschis calculatorul, crezand ca are ceva probleme, insa, nimic. Site-ul primariei "care este" este in colaps. Poate ca dupa cel de-al doilea tur de scrutin cei care vor prelua fraiele primariei sa se gandeasca si la cetatenii sectorului care se incapataneaza sa plateasca darile catre buget prin intermediul internetului.
La sectorul 6 se poate doar pe jumatate
Pentru efectuarea platilor, un contribuabil din sectorul 6 trebuie sa parcurga urmatorii pasi. Sa se inregistreze ca utilizator al sistemului electronic de plata prin Internet la sediul serviciul Finante Publice Locale, ocazie cu care va primi o parola de acces confidentiala si gratuita.
Folosind aceasta parola, alaturi de datele personale de identificare va avea acces la toate informatiile legate de bunurile pe care le detine pe raza sectorului, sumele de plata si platile pe care le-a efectuat in contul acestor bunuri pe care le detine. Obtinerea parolei de acces nu este conditionata de efectuarea de plati electronice, pentru ca poate fi solicitata parola pentru accesul prin Internet la informatiile personale din baza de date.
Taxe prin internet banking
Inregistrarea unui utilizator presupune vizita la serviciul Asistenta si Facilitati Fiscale unde se completeaza o cerere tip si se introduce parola de acces dorita in baza de date. Contribuabilul trebuie sa detina sau sa contracteze cu una din bancile furnizoare de servicii e-banking un abonament pentru serviciile electronice de plata prin Internet.
Pentru a putea folosi sistemul e-BCR, banca ofera clientilor un fisier de tip plug-in sub forma unui program ce se va instala in mod automat in structura browser-ului de Internet pe calculatorul personal al contribuabilului si care permite, in mod securizat, realizarea conexiunii cu banca.
Anul trecut, in sectorul 6, aproximativ 20 de persoane au efectuat plati pe internet. Toate bune si frumoase, insa, in momentul in care accesei "Plata electronica", pagina www.plataweb.taxelocale6.ro nu se deschide.
Aceeasi eroare de conexiune intalnita si la celelalte sectoare. Dupa ce am terminat cu Capitala, am sperat ca celelalte orase mari sa stea mai bine la acest capitol, insa dezamagirea a fost mare.
Asta pentru ca am constatat ca, in provincie, serviciile online de taxe si impozite lipsesc sau cu greu poti ajunge sa accesezi o astfel de adresa. De exemplu, in Brasov, daca vrei sa platesti online, iti trebuie neaparat un cont de utilizator care poate fi obtinut, de unde altundeva, decat de la Directia de impozite a primariei.
Online nu este decat cererea-tip, ce trebuie scoasa la imprimanta. Cam aceeasi poveste o intalnesti si la Directia de taxe si impozite din Cluj, unde cererea o completezi online sau pe mail, iar parola de acces ti se da de la sediul directiei.
Integral in Adevarul
http://www.banknews.ro/stire/18220_cum_sa-ti_platesti_taxele_pe_site-uri_nefunctionale.html