BankNews.ro - The Business Republic

Pretul alimentelor va ramane ridicat in urmatorul deceniu
Economie | Data Publicarii: 23-05-2008

Pretul alimentelor va ramane ridicat in urmatorii zece ani, comparativ cu standardele istorice, insa vor scadea semnificativ de la nivelul maxim din prezent, arata un raport ce va fi publicat saptamana viitoare de OECD si de Organizatia pentru Alimente si Agricultura din cadrul ONU, scrie Reuters.

Raportul nu va fi linistitor pentru unele dintre cele mai sarace state din lume, afectate deja in acest an de revolte si de proteste legate de scumpirea materiilor prime alimentare, precum orezul. Raportul va nelinisti nici persoanele sarace din zonele urbane ale tarilor dezvoltate, precum si pe responsabilii cu politica monetara din tarile ce se straduiesc sa controleze inflatia.

Intre 2008 si 2017, cresterea cererii va continua sa mentina preturile peste nivelul istoric, chiar daca se vor situa sub valorile maxime din prezent, concluzioneaza raportul intocmit de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) si de Organizatia pentru Alimente si Agricultura din cadrul ONU, potrivit unui sumar al documentului.

Raportul integral va fi publicat pe 29 iunie, insa sumarul continea multe dintre elementele principale.

"In medie, in urmatorii zece ani, preturile nominale pentru cereale, orez si seminte uleioase sunt estimate sa fie cu 35-65% mai mari decat media din ultimii zece ani", precizeaza documentul.

"Preturile in termeni reali sunt estimate sa fie cu 10-35% mai mari decat in decada anterioara".

Preturile pentru multe dintre aceste marfuri s-au dublat intre 2005 si 2007 si au continuat sa creasca in 2008, precizeaza raportul.

In ceea ce priveste impactul asupra tarilor in curs de dezvoltare, concluzia raportului a fost sumbra: "Pentru persoanele sarace din mediul urban si pentru principalele economii emergente importatoare de alimente, impactul va fi puternic negativ, pentru ca vor trebui sa aloce o parte si mai mare din veniturile modeste pentru cumpararea de alimente".

Fiecare scumpire de 10% a cerealelor, printre care si orezul, a adaugat 4,5 miliarde dolari facturii pentru alimente in tarile care sunt importatoare nete de astfel de marfuri, precizeaza documentul.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/17960_pretul_alimentelor_va_ramane_ridicat_in_urmatorul_deceniu.html