Aproape un sfert dintre romani intentioneaza sa cumpere o casa in urmatorii zece ani, dar in prezent doar 7,5% dintre acestia au si potentialul de finantare necesar, pe baza venitului declarat, se arata intr-un studiu al UniCredit Tiriac Bank. Numeric vorbind, din 5,5 milioane de romani care viseaza la o casa proprie, numai aproximativ 400.000 au si potentialul de finantare necesar. Marea majoritate a celor interesati sunt tineri, cu varsta sub 29 de ani, cu venituri mici in prezent, dar cu potential de crestere, se mai precizeaza in studiu.
Tinerii vor sa cumpere aceste locuinte pentru uzul personal, insa sunt si solicitanti, este adevarat, intr-o pondere foarte mica, care vor sa cumpere pentru inchiriere sau pentru investitie. Achizitia unei a doua locuinte si cumpararea unei case ca forma de investitie sunt luate in calcul mai ales de persoanele in varsta si cu venituri mari.
Numarul persoanelor care isi permit sa achizitioneze o locuinta ar putea sa fie insa afectat in perioada urmatoare, avand in vedere cresterea costului de finantare care va tempera cererea. "Majorarea costurilor de refinantare ale bancilor, combinata cu cresterea nevoii de finantare externa si deprecierea monedei nationale, poate conduce la un risc mai ridicat si la o deteriorare gradata a capacitatii de finantare a populatiei", a declarat economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, Rozalia Pal.
Pe de alta parte, analistii UniCredit apreciaza ca ritmul de crestere economica si a veniturilor vor alimenta indatorarea populatiei. "Ritmul de crestere a creditelor ipotecare se va mai pondera, dar cu toate acestea imprumuturile pentru achizitia de case vor reprezenta circa 5,2% din PIB in 2010, in conditiile in care previziunile pentru acest an indica un nivel de 4,3% din PIB, iar in 2007 ponderea a fost de 3,7%", a mai precizat Pal.In prezent, ofertele de case se adreseaza clientilor cu venituri mari
Potrivit studiului UniCredit, piata imobiliara rezidentiala din Romania se adreseaza in prezent populatiei cu venituri superioare, in conditiile in care suprafata utila medie depaseste 100 de metri patrati la apartamentele noi. In Bucuresti, de exemplu, media pretului locuintelor noi este de 2.475 euro pe metru patrat, iar a celui vechi este de 2.177 euro.
Integral in Curierul National