BankNews.ro - The Business Republic

In Romania nu exista un pret real al carburantilor
Economie | Data Publicarii: 16-05-2008

In Romania nu exista un pret real al carburantilor si atata timp cat piata continua sa cumpere, preturile stabilite de companiile petroliere sunt validate, apreciaza analistii.

In ultimele saptamani pretul international al petrolului a atins niveluri record, pe care analistii le estimau la nivelul anilior 2013-2014. Astfel, la nivel mondial, pretul a depasit 120 de dolari pe baril, iar ce se va intampla in viitorul apropiat este greu de anticipat, fenomenele naturale, dar si miscarile sociale avand influente directe asupra pretului petrolului.

Analistul economic Ilie Serbanescu considera ca pe piata carburantilor din Romania, compania austriaca OMV detine monopol si stabileste ce pret doreste.

"Noi avem numai jucatori straini, iar cumparatorii sunt romani. OMV prezinta un monopol si isi permit sa faca ce vor pentru ca  statul roman le-a dat resursele. Suntem la cheremul OMV. De cealalta parte, KazMunayGaz aduce resuse din afara, pe cand OMV le detine pe ale noastre. Ar fi trebuit sa nu se dea aceste resurse catre compania austriaca. Nu mai exista in Europa o asemenea situatie, nu exista precedent, nu s-a intamplat ca pana acum cineva sa-si fi dat resursele naturale unei companii straine", a declarat analistul economic Ilie Serbanescu.

Ilie Serbanescu mai precizeaza ca atat timp cat piata continua sa cumpere este validat pretul actual al carburantilor. Un producator poate cere si 10 lei/litru de benzina, daca piata il cumpara, nu exista nicio solutie ca pretul sa scada, spune analistul economic.

Potrivit acestuia, nu exista un pret real al carburantilor pe piata din Romania si nici nu se poate spune pana la ce nivel ar putea creste preturile la noi sau barilul de petrol pe piata internationala.

Consultantul economic Aurelian Dochia spune ca este inevitabil ca pretul benzinelor si motorinelor sa creasca si asta din cauza majorarii pretului barilului de petrol pe piata internationala. Evenimentele neprevazute, precum un cutremur, uraganele sau greva influenteaza puternic pretul barilului e petrol.

"Daca pe plan international creste pretul barilului de petrol, nu mai exista nicio masura care sa impiedice cresterea pretului carburantilor. Toate masurile care pot fi luate sunt paleative, cu efect temporar, ma indoiesc ca pot fi facute pe termen lung. Majoritatea analistilor considera ca, pana la sfarsitul acestui an, barilul va ramane la valoarea de 120-125 dolari. Nu stie nimeni cu cat va creste pretul barilului de petrol, asta este o intrebare de o mie de puncte. Nu mai indrazneste nimeni sa faca previziuni, pentru ca se poate intampla orice, este o piata sensibila", a declarat Aurelian Dochia.

Acesta spune ca OPEC isi va dimensiona productia astfel incat sa mentina preturile actuale. Producatorii si-au redus marjele si nu au transmis integral pe plan international cresterile la pretul la pompa al carburantilor. Doar in 2007 a fost o mica atenuare a acestei transmiteri, afirma Dochia.

Singurul producator intern de petrol din Romania, Petrom, al carei actionar majoritar este grupul austriac OMV, a operat in ultima luna cele mai mari scumpiri: cu 0,24 lei benzina si 0,33 lei motorinele. "Preturile carburantilor stabilite de Petrom sunt in functie de indicele international al produselor petroliere (PLATT'S Mediterranean) si de piata locala. Petrom nu poate cobori pretul din cauze concurentiale. Daca l-am cobori, Rompetrol, Lukoil, Mol si Agip ar da faliment", au declarat, joi, surse din cadrul Petrom. Compania detine circa 35% din piata carburantilor, restul pana la 100% fiind detinuta de ceilalti jucatori.

Ceilalti operatori au urmat indeaproape politica de scumpiri a Petrom, insa majorarile de pret au fost ceva mai ponderate. Rompetrol, spre exemplu a scumpit, in acelasi interval, cu 0,12 lei benzinele si 0,15 lei motorinele.

Potrivit datelor oferite NewsIn de Lukoil Romania, compania a majorat pretul carburantilor cu un procent asemanator practicat de ceilalti producatori.

"Cotatiile internationale pe piata barilului de petrol s-au majorat cu 40%. In acest timp, motorina s-a scumpit cu 17% pe piata romaneasca de la inceputul lui 2008 si pretul benzinei s-a majorat cu 12%. Cam toti practicam preturi asemanatoare", a declarat directorul general al Lukoil Romania, Constantin Tampiza.

Constantin Tampiza a precizat ca Lukoil Romania stabileste pretul carburantilor in functie de cotatia la zi a barilului de petrol.

In anul 2005, Consiliul Concurentei a declansat o investigatie pe piata carburantilor din Romania in urma unor scumpiri operate de catre Petrom si considerate, inclusiv de presedintele Traian Basescu, exagerate.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/17807_in_romania_nu_exista_un_pret_real_al_carburantilor.html