Succesul in plan profesional se "plateste", de cele mai multe ori, in viata intima, fie ca in joc este o femeie de cariera sau un barbat de afaceri, noteaza Gandul. "Foarte multe familii sau multe cupluri se destrama din cauza faptului ca cei doi sunt prinsi in ierarhia lor subiectiva, au alte tipuri de activitati si nu au timp pentru viata de cuplu.
Astfel, ei fie se despart efectiv, fie raman impreuna intr-un soi de relatie de convenienta, de rutina, pentru ca «oricum, e mai bine asa si n-am timp sa-mi gasesc pe altcineva», insa aceasta mentalitate nu intareste viata de cuplu", explica psihologul Augustin Cambosie, vicepresedintele Federatiei Romane de Psihologie, mecanismul gandirii oamenilor de afaceri. Dupa anii '90 si in special dupa 2000, atitudinea femeilor din Romania vizavi de cariera s-a schimbat aproape radical, astfel ca romancele renunta la statutul de femeie casnica, mama care isi creste copiii si gospodina care gateste zilnic, dorind sa se afirme in plan profesional.
"Sunt foarte multe femei tinere, de 20-30 sau 35 de ani, care nu au o relatie stabila, pentru ca, dupa spusele lor, nu au timp pentru asa ceva. Pe primul plan este cariera si apoi viata de familie", afirma Cambosie. Ceea ce nu stiu ele este ca "intra intr-un ritm din care nu mai pot iesi, iar timpul de care au nevoie pentru a-si intemeia o familie trebuie «facut», pentru ca de la sine nu vine", ne sfatuieste psihologul.
Daca ne intrebam cum accepta un barbat sotia femeie de cariera, raspunsul este "foarte greu". Si asta pentru ca, in mediul nostru mioritic, nu prea a existat ideea de competitivitate. In plus, mai spune psihologul, transformarea obiectiva are loc mai repede decat cea din mentalitatea barbatului. Nu trebuie uitat ca sotul unei femei de cariera se simte frustrat, neglijat, uitat, parasit de sotia care este atenta la activitatile ei profesionale devenite extrem de importante.
Drept urmare, din cauza stresului si a oboselii, viata intima nu mai este la fel ca inainte, pentru ca femeia nu mai are timp. "Timpul este valoros prin continutul sau calitativ, nu neaparat prin cantitate. Atunci cand exista timp, este indicat sa fie si comunicare. Chiar daca sunt numai cateva ore pe zi in care cei doi sunt impreuna, acele ore pot fi, calitativ vorbind, foarte bogate si aducatoare de afect in interiorul relatiei; afect care, la randul sau, conduce direct la sexualitate", mai arata psihologul.
Pe de alta parte, se poate intampla si ca putinul timp pe care il aloca femeia de cariera partenerului sa-l "impinga" pe acesta spre o noua relatie, el cautand sa i se acorde mai multa atentie. Vizavi de sexualitate, specialistii sunt de parere ca problema femeilor de cariera este asemanatoare cu cea a barbatilor de afaceri, pentru ca managementul unui business de succes implica foarte mult timp (ore petrecute la birou, negocieri, cine de afaceri, deplasari in tara sau strainatate).
Atmosfera afectiva - indispensabila femeilor
Mai mult, odata cu "consumarea" acestui timp, mai apare un fenomen secundar - incertitudinea eficientei afacerii respective, care creeaza, la randul ei, o stare de tensiune care, aparent, s-ar descarca foarte bine printr-o viata sexuala normala. In paralel, sa nu uitam ca si barbatii, dar si femeile (si, cu precadere, acestea din urma) sunt influentati de ceea ce se numeste atmosfera afectiva.
"S-ar parea ca femeile, in majoritatea lor, au nevoie de o atmosfera linistita, calma, ca sa se poata gandi sau sa poata performa sexual si, astfel, orice stres, orice aglomerare de situatii conflictuale nu face altceva decat sa le indeparteze de un bun randament sau o buna eficienta sexuala. Problema intr-o astfel de situatie ar fi ca fiecare dintre ele sa reuseasca sa «sparga» acest cerc vicios, pentru ca solutia nu este una universal valabila, ea trebuie adaptata fiecarei persoane", spune Augustin Cambosie.
Atunci cand punem pe primul plan cariera, nici domeniul de activitate similar nu ofera siguranta relatiei in cuplu. Chiar daca cei doi parteneri lucreaza in acelasi domeniu, exista avantajul ca sotul, cunoscand problematica afacerii, isi intelege sotia - femeie de cariera si modul cum se motiveaza absentele acesteia. Dezavantajul este insa ca cei doi intra in competitie.
"Daca discutam de performante financiare la nivelul cuplului, sigur ca aportul pe care il poate aduce o femeie de cariera este foarte mare si, nu de putine ori, chiar mai mare decat al barbatului. Si doua surse financiare importante adunate pot suplini destul de bine frustrarile barbatului ca nu mai este ingrijit, spalat, calcat cum era inainte", explica psihologul Cambosie.
Femeile "platesc" succesul cu propria feminitate
In paralel, femeile de afaceri care tind spre pozitii cat mai inalte intr-o companie isi pierd din feminitate. "Este un pret obligatoriu care va trebui platit in momentul acestei alegeri. (...) nu neaparat in sensul ca femeia este mai putin ingrijita, pentru ca, de obicei, companiile mari sau multinationalele reclama un anume look al femeii de succes, insa lipsa de timp si stresul acumulat se platesc intr-un fel... femeia devine din ce in ce mai putin feminina si atributele clasice ale feminitatii pot sa se masculinizeze si sa ne indreptam, astfel, spre ambisexualitate - ca distinctia dintre barbat si femeie sa nu mai fie decat formala, amintita in cartea de identitate la sexul biologic", sustine Cambosie.
Psihologii spun ca, pentru a avea o viata implinita, o femeie de afaceri trebuie sa comunice cu partenerul de viata si sa-si ofere siesi, cat mai adesea, un moment de reflectie, in care sa faca un bilant nu al performantei profesionale, ci al nevoilor ei globale - afective, de relationare, sexuale.
Gandul
http://www.banknews.ro/stire/17736_femeile_de_succes_in_cariera_se_desexualizeaza.html