Cercetarile in dosarul fraudei inregistrate de Bancpost, la inceputul acestei luni, au scos in evidenta doua atacuri simultan, unul bazat pe scurgeri de informatii din interiorul unitatii bancare, iar celalalt realizat cu ajutorul clonarii cardurilor, au declarat surse judiciare.
Cercetarile de pana acum conduc anchetatorii la doua grupari infractionale care au fraudat banca simultan, insa fara a avea legatura intre ele.
Una dintre grupari s-ar fi folosit de informatii din interiorul bancii si asa s-ar justifica seriile consecutive ale cardurilor fraudate, iar cealalta a clonat cardurile unor utilizatori folosindu-se, cel mai probabil, de doua bancomate situate in sectorul 6.
Informatiile mai arata ca blank-urile folosite pentru clonarea cardurilor fraudate provin din Asia.
"Pana in prezent, politia a primit cateva zeci de sesizari de la clientii Bancpost", au mai precizat aceleasi surse.
Presedintele Bancpost, Mihai Bogza, a declarat, zilele trecute, pentru NewsIn, ca banca a descoperit tranzactiile suspecte la un interval de cateva ore de la realizarea acestora, in jurul datei de 1 mai, primul indiciu fiind dat de sumele mari retrase din Bulgaria. Bogza a precizat ca, ulterior, s-au depistat retrageri suspecte de numerar si de la bancomate din alte state decat Romania si Bulgaria.
Pe 2 mai, Bancpost a anuntat, printr-un comunicat de presa, restrictionarea cardurilor de tip Millenium.
Bogza a mai spus ca este vorba, probabil, despre un grup organizat, insa presedintele bancii a refuzat sa dea detalii despre felul in care cei care au retras banii au intrat in posesia datelor despre conturile clientilor. Referitor la suma totala implicata, Bogza a spus ca este vorba despre "cel mult valoarea unui apartament in Bucuresti", fara a da alte estimari.
"Pentru a nu le da niciun fel de indicii faptasilor, nu putem da, deocamdata, informatii despre felul in care au fost puse la cale tranzactiile. Am demarat insa o ancheta si avem date destul de precise, mai mult decat indicii. Oricum, numarul conturilor de pe care s-au facut tranzactiile este mult mai mic decat cel al cardurilor pe care le-am restrictionat, tocmai pentru a preveni retragerea altor sume in acelasi mod", a adaugat presedintele Bancpost.
Numarul cardurilor de debit de tip Millenium emise de Bancpost si aflate in circulatie in prezent este de aproximativ 600.000, a mai spus Bogza, fara a mentiona numarul cardurilor implicate in posibila frauda. El a adaugat ca, dupa o verificare de catre banca, oricare dintre clientii pagubiti isi va primi banii inapoi.
Aproximativ 100.000 de angajati ai Ministerului Internelor si Reformei Administrative au avut cardurile blocate, in aceeasi situatie fiind si numerosi deputati, procurori si angajati ai ministerelor Transporturilor si Afacerilor Externe.
NewsIn
http://www.banknews.ro/stire/17650_ancheta_in_cazul_fraudei_inregistrate_de_bancpost_contureaza_doua_atacuri_comise_simultan.html