Pe primul trimestru al anului, previziunile indica o crestere economica de 7%, iar prognoza privind cresterea PIB-ului cu 6,5%, in acest an, nu trebuie schimbata, a declarat, marti, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, cu ocazia lansarii noii imagini a CEC.
"Pe primul trimestru al acestui an, previziunile arata ca avem o crestere economica de 7 procente si, in ciuda unor evaluari pesimiste, nu gasesc inca indiciile ca, fata de prognoza de 6,5%, ar trebui sa revizuim tinta de crestere a PIB", a declarat Vosganian.
Romania a avut, in primul trimestru din acest an, un buget general consolidat relativ echilibrat, pe un usor excedent, de 0,02% din PIB, insa bugetul de stat a inregistrat un deficit de 0,94% din PIB, in conditiile in care Guvernul si-a propus, pentru 2008, un deficit bugetar de 2,7% din PIB.
Pentru ca veniturile, in ianuarie-martie 2008, au fost de 14,96 miliarde lei, iar cheltuielile, de 19,10 miliarde lei, s-a creat un deficit al bugetului de stat, pe primul trimestru, de 4,14 miliarde lei, reprezentand aproximativ 1% din PIB, potrivit datelor publicate de ministerul Economiei si Finantelor. Asta in conditiile in care Guvernul si-a propus, pentru acest an, un deficit bugetar de 2,7% din produsul intern brut (PIB), fata de cel de 2,4% de anul trecut.
Pe de alta parte, prin excedentele inregistrate de bugetele locale, de cel al asigurarilor sociale de stat, asigurari pentru somaj si de sanatate, bugetul general consolidat, pe primul trimestru al acestui an, este unul echilibrat, cu un usor excedent de 0,02% din PIB, adica 79,2 milioane lei. Veniturile bugetului general consolidat au insumat 40,14 miliarde lei, adica 9,1% din PIB, iar cheltuieile au insumat 40,06 miliarde lei.
Dupa primele doua luni ale acestui an, bugetul general consolidat avea un excedent de circa 0,2% din PIB-ul estimat pentru acest an. Pentru atingerea tintei de deficit bugetar in 2008, ministrul Vosganian a inaintat prim-ministrului Tariceanu un plan de reducere a cheltuielilor publice, pentru ca dezechilibrul conturilor publice sa fie redus.
Astfel, Guvernul a aprobat, pe 5 martie, prima rectificare a bugetului de stat din 2008, cu 1,1 miliarde de euro, prin reducerea cheltuielilor cu dotarile institutiilor, dar si prin restrangerea bugetelor unor ministere. Politica fiscala a Romaniei ar trebui elaborata pe un termen mai lung, nu de la o zi la alta, asa cum se face in prezent, recomanda reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), care considera ca proiectiile pentru veniturile la buget in acest an sunt exagerat de optimiste.
"Politica fiscala trebuie elaborata pe un termen mai lung, nu de la o zi la alta, iar autoritatile ar trebui sa se concentreze pe bugetul din 2009, nu pe cel din 2008", a spus reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Albert Jaeger. De altfel, el apreciaza ca proiectiile Guvernului pentru veniturile bugetare pentru intregul an 2008 ar putea fi cu 1-1,5% din PIB peste nivelul estimat de FMI, respectiv cu 6-8 miliarde lei.
NewsIn
http://www.banknews.ro/stire/17535_vosganian_previziunile_indica_o_crestere_economica_de_7p_in_2008.html