Locuintele construite de ANL in Bucuresti si in intreaga tara tenteaza multa lume, insa zvonurile conform carora procesul este ingreunat de o birocratie sufocanta, iar contractele sunt semnate pe considerente subiective, elimina multi candidati din cursa, noteaza Curierul National. Totusi, pentru cei care demareaza procedurile de obtinere a unei locuinte construite de ANL, autoritatea prezinta pasii ce trebuie urmati, proiectele in derulare pe site-ul oficial, precum si modalitatea de finantare cu un credit ipotecar.
Astfel, ANL pune la dispozitie opt banci de la care solicitantii pot obtine finantare: Alpha Bank, BCR, BRD, Banca Transilvania, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, Domenia Credit si Raiffeisen Banca pentru Locuinta. Creditele sunt acordate de catre bancile finantatoare in conformitate cu normele proprii de creditare specifice fiecarei banci, informeaza site-ul oficial al agentiei.
Pentru obtinerea unui credit ipotecar pentru construirea unei locuinte prin ANL trebuie parcurse mai multe etape
Primul pas consta in completarea unei cereri tip de catre solicitant. Conform ANL, formularul este disponibil la oficiile postale din toata tara. Odata completata, cererea se transmite catre agentie, prin posta, recomandat cu o confirmare de primire. Astfel, agentia va prezenta celui interesat amplasamentele unde se construiesc locuintele, iar daca solicitantul este in continuare interesat, va primi o adresa catre una din bancile finantatoare in vederea intocmirii dosarului de solvabilitate. Odata cu adresa de intocmire a dosarului de solvabilitate, solicitantii mai primesc o declaratie care trebuie autentificata la notariat. Aceasta cuprinde datele personale ale solicitantului, in baza carora se acorda un punctaj necesar pentru repartizarea locuintei.
Dupa intocmirea dosarelor de solvabilitate si analizarea acestora, bancile transmit catre ANL certificatele de solvabilitate ale solicitantilor de credit. Solicitantii de credit transmit agentiei declaratia completata si autentificata. Odata parcurse aceste etape de catre solicitanti, ei sunt invitati la contractare in ordinea descrescatoare a punctajului obtinut.
Urmatorul pas important consta in semnarea contractelor cu ANL si cu banca finantatoare. Primul contract, cel de mandate, este semnat de catre beneficiar cu ANL. Concomitent, solicitantul primeste si comunicarea catre banca in vederea obtinerii ofertei ferme de creditare, necesara pentru programarea solicitantului la semnarea contractului de construire. La primirea ofertei ferme de creditare, beneficiarul locuintei trebuie sa ateste existenta sumei necesare depunerii avansului. Apoi, contractul de construire se semneaza de catre beneficiarul locuintei si se intabuleaza in forma autentica sau sub semnatura privata.
Dupa intabularea contractului de construire, beneficiarul locuintei se prezinta la banca in vederea semnarii contractului de credit ipotecar si a contractului de ipoteca. Odata semnat contractul de credit ipotecar, se semneaza si contractul de ipoteca, prin care beneficiarul de credit ipotecheaza locuinta in favoarea bancii finantatoare pana la rambursarea integrala a creditului. Beneficiarul incheie la acest moment si o polita de asigurare a locuintei. Dupa parcurgerea acestor etape, ANL da ordinul de incepere a lucrarilor pentru construirea locuintei, in termen maxim de 24 luni.
Pentru a aplica, solicitantul nu trebuie sa detina locuinta si sa fie casatorit
Persoana care solicita un credit trebuie sa fie angajata cu un contract de munca pe o perioada nedeterminata, iar prin veniturile pe care le obtine (la nivel de familie) sa poata garanta rambursarea creditului solicitat. La stabilirea bugetului in cadrul intocmirii dosarului de solvabilitate se iau in calcul veniturile solicitantului, ale sotului/sotiei (unde este cazul) sau veniturile obtinute de catre alti membri ai familiei care pot participa la plata creditului. Atentie, insa, membrii familiei pot fi numai rudele de gradul I.
Solicitantul este supus unui scoring, in urma caruia ii este stabilita pozitia in randul solicitarilor de locuinte inregistrate. In caz de egalitate de puncte, ordinea se va stabili in functie de data inscrierii solicitantilor la Agentia Nationala pentru Locuinte. Astfel, sanse la un punctaj maxim are deponentul cu varsta mai mica de 35 de ani, care nu detine locuinta proprietate personala si, eventual, locuieste intr-un imobil nationalizat care se retrocedeaza vechilor proprietari, conform Legii 10/2000, nedetinand alta locuinta proprietate personala.
De asemenea, o conditie esentiala este ca solicitantul sa fie casatorit, insa si cererea familiei monoparentala este acceptata.
Influenteaza negativ scoringul urmatoarele situatii:
- Daca solicitantul a detinut locuinta proprietate personala in localitatea in care solicita construirea prin ANL si a instrainat-o in ultimii 10 ani;
- Daca solicitantul a detinut locuinta proprietate personala construita prin ANL si a instrainat-o;
- Daca solicitantul a mai beneficiat de credit ANL si a intarziat plata obligatiilor catre agenti.
Curierul National