Bonificatiile acordate de BCR, BRD si Raiffeisen totalizeaza 825 milioane de lei, noteaza Adevarul. Indiferent de nivelul profitului obtinut in 2007, primele banci din sistem au ales sa distribuie o parte din acesta si pentru fidelizarea actionariatului. Fie ca au decis sa le acorde dividende in bani, fie in actiuni gratuite, sumele alocate au fost de ordinul zecilor, chiar sutelor de milioane de lei.
Institutiile de credit din top - BCR, BRD si Raiffeisen Bank - au hotarat, in cadrul Adunarilor Generale ale Actionarilor, sa acorde actionarilor dividende in valoare cumulata de 825 milioane de lei.
Cele mai mari bonificatii, de la BRD
Astfel, BRD-Groupe Societe Generale va acorda cele mai mari dividende. Actionarii bancii vor incasa un dividend de 0,59205 lei pentru fiecare titlu detinut, cu 61% mai mult decat au primit anul trecut. Valoarea dividendului acordat de BRD in 2007, aferent profitului din anul anterior, se ridica la 0,36722 lei/actiune. Valoarea totala a dividendelor distribuite de BRD in acest an se ridica la 412 milioane de lei si ele se vor acorda din profitul net de 917 milioane de lei obtinut de banca anul trecut.
Pe cea de-a doua pozitie in topul dividendelor se afla Banca Comerciala Romana (BCR), care a decis o valoare a dividendului pe actiune de 0,46678484 lei/actiune fata de 0,46427922 lei/actiune pentru anul 2006. Valoarea dividendelor propuse a fi distribuite actionarilor este de 369,9 milioane lei si reprezinta 40% din profitul anual net stabilit in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS).
Cea mai mare banca din sistem, in functie de valoarea activelor, a obtinut un profit net in valoare de 492 milioane lei (conform standardelor romanesti de contabilitate -RAS).Si actionarii Raiffeisen Bank Romania au aprobat, in Adunarea Generala a Actionarilor desfasurata ieri, dividende in valoare totala de 43 milioane lei, reprezentand 18% din profitul net realizat in 2007. Profitul net s-a ridicat la 239,3 milioane lei anul trecut, aproape dublu fata de cel din 2006, de 121 milioane lei (RAS).
Valoarea dividendului aprobat ieri este de 0,0036 lei, urmand sa fie impozitat potrivit legislatiei in vigoare. Anul trecut, actionarii au decis sa nu acorde dividende din profitul obtinut in 2006, folosind profitul pentru rezerve legale si pentru fondul pentru riscuri bancare generale.
In ceea ce priveste Banca Transilvania, aceasta a decis sa nu distribuie dividende in bani in acest an, in ciuda profitului-record obtinut in 2007.
UniCredit Tiriac reinvesteste profitul
Astfel, banca va continua si in acest an politica de distribuire a actiunilor gratuite pe care si-a bazat cresterea in cei zece ani de cand este listata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
Fiecare actionar va primi 68 de titluri gratuite pentru fiecare 100 de actiuni detinute. Acesta este cel mai mare numar de actiuni gratuite distribuite in ultimii sase ani. In plus, fiecare actionar va putea subscrie 5 titluri noi la pretul de 0,35 lei la 100 de actiuni detinute, suma totala pe care banca isi propune sa o stranga astfel de la actionari fiind de 29 mil. euro.
A cincea banca din sistem dupa valoarea activelor, UniCredit Tiriac Bank, nu va plati dividende din profitul obtinut anul trecut si va folosi castigurile in totalitate pentru dezvoltarea bancii. Astfel, UniCredit Tiriac Bank isi propune sa deschida 70 de noi unitati in acest an.
Impozite mai mici pentru actiunile gratuite
Societatile pe actiuni pot acorda actionariatului dividende sub forma de bani sau de actiuni gratuite. Acordarea de dividende sub forma de actiuni gratuite in loc de cash constituie pentru foarte multe companii din Romania varianta potrivita de a-si recompensa actionarii, dar, in acelasi timp, si de a scapa de impozitul care trebuie platit Fiscului pentru fiecare dividend cash acordat.
Astfel, daca in prezent impozitul pe dividende este de 16% pentru actionarul persoana fizica si persoana juridica, impozitul pe actiuni gratuite este de 16% din valoarea lor de vanzare (impozitul la vanzarea actiunilor) daca actiunile sunt vandute mai repede de un an si de doar 1% daca sunt detinute mai mult de un an.
Deci, daca tinem actiunile gratuite mai mult de 12 luni, vom "pacali" Fiscul cu 15% din valoarea lor. Orientarea emitentilor catre acordarea de actiuni in locul dividendelor cash este o politica tot mai des intalnita in cazul companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti si este posibil ca in urmatorii ani numarul celor care vor primi numerar sa scada.
Adevarul
http://www.banknews.ro/stire/17407_dividende_si_titluri_gratuite_pentru_actionarii_bancilor.html