Certificatul energetic stabileste consumul de energie al unei locuinte, astfel ca viitorul proprietar poate sti cat va plati pentru utilitati, noteaza Cotidianul.
Potrivit specialistilor, casa care are un calificativ bun din punct de vedere energetic va fi vanduta cu un pret mai bun, precum si intr-un timp mai scurt. "Viitorul proprietar poate sa isi stabileasca bugetul pentru cheltuielile la utilitati dinainte. Va sti cat consuma casa pentru climatizare, pentru incalzire, pentru apa calda, precum si pentru energia electrica pentru iluminat", ne-a spus Dan Berbecaru, vicepresedintele Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC). Pana in prezent, doar 200 de certificate energetice au fost eliberate de catre auditorii energetici. Un motiv pentru care proprietarii nu se inghesuie sa obtina certificatul care arata costurile imobilului poate fi pretul.
Certificatul energetic are sapte calificative notate cu litere de la A la G si indica o cladire cu efiecienta termica ridicata in cazul in care calificativul este A, B sau C.
La calificativul A este incadrata acea cladire care consuma pana in 125 de kWh/m/an. "Este exact ca la electrocasnice. Se cauta si se vand cel mai bine cele de clasa A, pentru ca se consuma mai putin", a amintit Dan Berbecaru. Calificativul B la certificatul energetic inseamna ca acea locuinta nu consuma mai mult de 201 kWh/m an, in timp ce pentru calificativul C consumul trebuie sa fie in jur de 291 kWh/m an. "Consumul cu incalzirea, cu apa calda si cu energie electrica pentru iluminat se aduna si ne da un total. Totalul este bine sa se incadreze in valorile de mai sus. Un calificativ A, B, sau C este acceptabil pentru o locuinta, iar pe certificat sunt reprezentate cu culoarea verde", a precizat Dan Berbecaru.
O cladire incepe sa aiba probleme o data cu litera D, care este reprezentata cu culoare galbena. Aceasta cladire consuma intre 291 si 408 kWh/m an. Calificativul E este de culoare portocalie si arata ca acea casa consuma intre 408 si 566 de kWh/m an. Motivele pentru care un imobil pierde caldura sunt multiple. Spre exemplu, casa poate fi prost termoizolata sau chiar deloc izolata termic. Alte motive pentru care o casa poate primi un calificativ prost sunt: subsolul inundabil, acoperis spart sau neetans, tencuiala cazuta partial, instalatie de incalzire spalata/curatata cu mai mult de trei ani in urma sau altele. "Inexistenta ferestrelor cu geam termopan sau a ferestrelor si a usilor aflate in stare proasta ar putea fi un alt motiv", a adaugat vicepresedintele AAEC.
Daca o casa primeste calificativul F in urma expertizei energetice, acea locuinta are un consum situat intre 566 si 820 kWh/m an. Calificativul G este de culoare rosie si arata clar ca acel imobil este unul cu eficienta energetica scazuta, iar consumurile sunt de peste 820 kWh/m an. "Asa ceva nici nu ar trebui sa existe", a mai spus Dan Berbecaru. Orientativ, daca pentru o cladire din clasa A se vor plati utilitati de 100 de lei lunar, pentru una de clasa D s-ar ajunge la 300-400 de lei/luna, iar pentru una de clasa G la 800 de lei/luna.
Cat costa certificatul energetic
Expertizarea energetica a unei cladiri de catre personalul avizat costa intre unu si doi euro/mp, in functie de suprafata. "Certificatul energetic pentru o casa de 100 de metri patrati costa aproximativ 150-200 de euro", sustine Dan Berbecaru. Recent, oficialitatile au spus ca se studiaza posibilitatea ca certificatul energetic sa fie obligatoriu la tranzactiile imobiliare daca il solicita cumparatorul.
Cotidianul
http://www.banknews.ro/stire/17405_actul_care-ti_arata_intretinerea_inainte_de_cumpararea_casei.html