BankNews.ro - The Business Republic

A fi sau a nu fi... propriul tau broker
Bursa | Data Publicarii: 30-04-2008

Investitia la bursa poate fi o alternativa interesanta pentru cei care detin o suma de bani, noteaza Curierul National. Exista doua modalitati prin care se poate face acest lucru: printr-un cont asistat de un broker sau singur, prin conturi de tranzactionare online. Evolutia tehnologiei si nevoile publicului de a avea acces rapid si in timp real la orice informatie a determinat aparitia posibilitatii de tranzactionare online.

Pentru a alege tipul de tranzactionare pe care ti-l doresti trebuie sa tii cont de experienta pe care o ai, accesul la informatii, suma de bani pe care vrei s-o investesti, timpul care il poti aloca tranzactionarii, orizontul pentru care doresti sa investesti si nivelul comisionului de tranzactionare. Ambele tipuri de tranzactionare au atat avantaje, cat si dezavantaje.

In cazul unui cont asistat, ori de cate ori vrei sa efectuezi un ordin de cumparare sau de vanzare trebuie sa-ti contactezi brokerul si sa ii transmiti ceea ce doresti sa cumperi sau sa vinzi. Dupa acest pas, brokerul trebuie sa introduca ordinul respectiv in programul de administrare a clientilor, iar apoi el trebuie sa fie preluat de catre traderii la bursa si sa fie introdus in platforma de tranzactionare. De cele mai multe ori, acest proces dureaza cel putin un minut, iar cum pretul actiunilor este intr-o continua fluctuatie, se poate ajunge la pierderea oportunitatii de a face tranzactia dorita.

Prin tranzactionarea online, investitorul introduce singur ordinul de cumparare-vanzare in programul de administrare a clientilor prin ajutorul platformei online din cadrul societatii de servicii de investitii financiare unde este inregistrat, urmand sa fie preluat de catre trader si introdus in platforma de tranzactionare a bursei.

Tranzactionarea online ofera posibilitatea urmaririi mai usoare a ordinelor introduse, tranzactii executate, arata situatia portofoliului de actiuni detinute, profiturile obtinute, situatia impozitelor care trebuie platite, vizualizarea cotatiilor bursiere in timp real, introducerea ordinelor de tranzactionare, modificarea sau anularea ordinelor introduce si neexecutate, retragerea banilor disponibili in cont fara a contacta un broker. Toate aceste operatiuni pot fi initiate de catre investitorii de oriunde din lume. Platforma de tranzactionare poate oferi grafice, evolutii ale actiunilor, stiri si istoric ale companiilor ale caror titluri sunt listate, diverse praguri de alerta.

Dezavantajul major ale celor doua conturi este ca investorul care tranzactioneaza online se poate baza doar pe cunostintele proprii, experienta - daca este cazul - si pe eventualele ponturi pentru a lua o decizie buna.

De asemenea, stirile oferite de cotidiane si reviste de business servesc drept idei pentru tranzactionarea de actiuni. In schimb, in cazul in care un investitor se bazeaza pe un broker, acesta are o oarecare siguranta ca experienta specialistului si/sau renumele acestuia il poate ajuta sa ia o decizie buna.

Clientii brokerilor urmaresc profitul pe termen lung

"In general, clientii dinamici, care au acces foarte rapid la informatii si sunt tentati sa faca tranzactii speculative intr-un orizont de timp mai scurt, agreeaza deschiderea unui cont de investitii online. Acest lucru reiese atat din numarul de tranzactii online efectuate, cat si prin frecventa prin care se transfer banii obtinuti in contul bancar atasat. Clientii sofisticati, dispusi sa investeasca sume mai mari si care in general nu pot acorda o atentie sporita investitiilor bursiere sunt tentati sa deschida conturi asistate, beneficiind de recomandarile si discutiile periodice cu un broker. Astfel de investitori au un orizont investitional mai mare si nu acorda un interes sporit trendurilor pe termen scurt, folosind cu preponderenta elemente de analiza fundamentala in evaluarea companiile din portofoliu", a declarat pentru Curierul National Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest.

"Clientii care tranzactioneaza online sunt in general persoane deschise catre nou, cu acces la ultimele tehnologii, un grad ridicat de cultura si studii superioare. Majoritatea au acumulat deja experienta pe piata de capital", ne-a explicat Emanuela Bodas, director comercial la Estinvest.

Numarul investitorilor online este in crestere

In momentul actual ponderea investitorilor care folosesc sistemul de tranzactionare online in cadrul societatii Intercapital Invest este de peste o patrime, dar numarul clientilor care folosesc tranzactionarea prin internet este in crestere. Aproximativ 1.000 din clientii Estinvest au optat pentru tranzactionarea online, iar 4.000 au conturi asistate, astfel tranzactiile online reprezinta circa un sfert din rulajele societatii.

In cadrul SSIF, un client poate avea atat un cont asistat, cat si unul de tranzactionare online, pentru a avea posibilitatea de a specula, dar si sa-si mentina un profit bun pe termen lung.

Principalul motiv pentru care numarul clientilor platformelor online este in crestere este nivelul comisioanelor, care sunt mai scazute. In functie de suma tranzactionata pe o platforma online, comisionul este de 1-1,25 procente pentru sume intre 10.000-100.000 lei, pentru sume mai mari comisionul scade sau devine negociabil, la care se adauga si o taxa lunara de abonament. In cazul conturilor asistate de brokeri, comisionul fiecarei tranzactii poate trece de 2 procente in functie de suma.

Curierul National

http://www.banknews.ro/stire/17404_a_fi_sau_a_nu_fi_propriul_tau_broker.html