BankNews.ro - The Business Republic

Bogatii isi antreneaza mostenitorii pentru Top 300
Finante-Banci | Data Publicarii: 23-04-2008

Ocupantii unor locuri fruntase in Top 300 asteapta de la copiii lor confirmarea ca-si pot castiga propriii bani muncind inainte sa le lase pe mana afacerile familiei, noteaza Cotidianul. Oamenii de afaceri romani si-au schimbat in ultimii ani abordarea privind educatia copiilor si modul in care acestia le vor mosteni averea. Daca pana nu de mult tot ce strangeau afaceristii intr-o viata era predat automat copiilor, in prezent progeniturile trebuie sa dovedeasca ca sunt capabile si merita sa fie la conducerea imperiilor create de parinti.

Pentru aceasta sunt trimisi la studii de specialitate, la universitati de renume mondial, fac mastere si incep sa lucreze in companii, nu neaparat in acelea ale parintilor, pentru ca parintii sa vada daca pot copiii sa avanseze in functie si sa castige propriii bani.

Mai nou, bogatii Romaniei incep sa recunoasca ca nu e obligatoriu ca, dupa retragerea lor, posturile de conducere sa fie ocupate de copii daca acestia nu dovedesc inclinatii pentru business.

Cea mai transanta abordare din acest punct de vedere o are Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol, desemnat de "Forbes" drept cel mai bogat roman, cu o avere de 2,5 miliarde de dolari. Acesta apreciaza ca "averile mostenite sunt o pacoste", iar copiii sai nu trebuie sa astepte sa le vina o mostenire nemuncita. "Ramane de vazut cu mostenirea.

Ei trebuie mai intai sa atinga niste obiective de performanta pentru asta, dar pot sa spun ca sunt multumit, ca sunt in target", a spus recent Patriciu. Omul de afaceri il ia ca model pe miliardarul american Bill Gates, care a anuntat ca, din cele aproximativ 60 de miliarde pe care le detine, doar 20 de milioane de dolari vor primi cei doi copii ai sai, restul urmand a se duce catre fundatia caritabila pe care o patroneaza.

"Acesta este modelul pe care-l urmeaza acum bogatii lumii si este cel mai bun", apreciaza presedintele Rompetrol. Patriciu are doua fete, dintr-o casatorie anterioara, ambele studente la universitati de pe continentul american.

Pentru un magnat precum George Copos, cu o avere estimata de 700 de milioane de euro facuta din turism, imobiliare, fotbal si retail, este foarte important ca fiica sa sa fie capabila sa-i conduca busineessul. In acest sens, omul de afaceri si-a trimis copilul la scoli de renume international si asteapta ca acesta sa si confirme asteptarile.

Aparent, Alexandra Copos si-a multumit parintii, pentru ca atat George Copos, cat si sotia sa, Cristiana, s-au laudat ca fiica lor are numai note bune la Princeton. Pana ca aceasta sa preia afacerile familiei trebuie sa si merite. "Dupa ce termina colegiul va face doi, trei ani de practica, dupa care masterul doi-trei ani, cel mai probabil la Harvard, pana sa inceapa sa lucreze in Ana Grup, de unde va incepe pe o pozitie modica.

Asta ca sa vedem daca poate si merita sa ocupe o functie de conducere. Dupa atatea scoli, ma astept insa sa confirme", ne spune Cristiana Copos, sotia omului de afaceri. Potrivit acesteia, Alexandra a fost invatata de mica sa pretuiasca banul si sa si-l gospodareasca. "Fata mea a muncit inca de la 9 ani. Debarasa mesele, conducea clientii la locurile lor, prelua rezervari si servea la masa.

Era si platita pentru asta, astfel ca la 10 ani si-a luat laptop din banii castigati. Si in prezent lucreaza, part-time, la McKinsey, o firma de consultanta cunoscuta din America, unde castiga suficient cat sa se intretina", explica Cristiana Copos. Sotia omului de afaceri si cea care-i si conduce businessul lui Copos mai spune ca fiica sa va incepe de jos din firma si va avea un salariu adecvat pozitiei ei.

De preluarea efectiva a tuturor afacerilor familiei nu se poate vorbi pe termen scurt, "pentru ca n-ar avea nici experienta necesara si nici noi nu suntem asa batrani", arata Cristiana Copos. "Copiii n-ar trebui sa astepte sa le vina ceva de la sine, ci trebuie sa invete sa se autogospodareasca si sa invete valoarea banului", conform consoartei lui George Copos.

Nu chiar toti oamenii de afaceri au o abordare moderna fata de mostenire si nu inteleg de ce copiii lor ar trebui sa munceasca inca de tineri ori sa se scoleasca pentru a putea conduce o firma.

Spre exemplu, miliardarul George Becali are o abordare paternalista, acesta declarand, in mai multe randuri, ca toti banii pe care-i are se vor duce, neconditionat, catre cele trei fete si catre nepotul Lucian, infiat. Becali nu asteapta ca fetele sale sa-i dovedeasca ceva, acestea fiind in mod automat si imediat mostenitoarele sale o data ce implinesc 18 ani.

Modelul american

Doi dintre cei mai bogati oameni ai lumii au conceptii originale cand vine vorba despre averea lasata copiilor. Astfel, Warren Buffett si Bill Gates, fiecare cu circa 60 de miliarde de dolari, vor lasa cea mai mare parte din averea lor fundatiei caritabile conduse de Melinda Gates.

De fapt, Bill Gates a fost foarte concret, spunand ca fiecare dintre cei doi copii ai sai va primi doar 10 milioane de dolari, "mai mult decat am avut eu cind am pornit Microsoft". Pentru a-i face sa pretuiasca banii, primul "softist" al lumii si-a trimis copiii la munca inca de la 15 ani. De altfel, cel mai mare a lucrat mai multi ani la rand, in vacanta de vara, la un restaurant McDonald's, pentru 1.500 de dolari pe luna.

O conceptie asemanatoare in privinta mostenirii o are si Buffett, care considera ca nu e nevoie de foarte multi bani pentru a reusi in viata. "Vreau sa le dau copiilor mei destui bani cat sa simta ca pot face orice, dar nu atat de multi incat sa nu mai faca nimic."

Iar copiii lui Buffett vor primi doar un mic procent din averea sa, suficient insa incat, daca doar i-ar depune la banca, sa traiasca linistiti pentru tot restul vietii. I-a sfatuit, de altfel, sa se orienteze spre activitati caritabile si sa vina in intampinarea celor care au intr-adevar nevoie de aceste resurse.

Integral in Cotidianul

http://www.banknews.ro/stire/17286_bogatii_isi_antreneaza_mostenitorii_pentru_top_300.html