In cel mult o luna si jumatate, banca centrala ar putea da mai multe detalii despre indicele pietei imobiliare la care se lucreaza in prezent impreuna cu UNNPR, a spus joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Mai avem o luna, o luna si jumatate de aranjamente tehnice, dupa care putem da un comunicat in acest sens. Este vorba de o culegere de date statistice care sunt foarte importante pentru o economie de piata, iar in functie de acestea si de veridicitatea lor se vor lua decizii", a mentionat Isarescu.
Aceasta masura nu are rolul de a controla preturile, e vorba de date statistice si de a le da consistenta, a mai spus guvernatorul BNR.
"Credem ca datele care se vantura in prezent pe piata imobiliara sunt date de oferta. Se cer niste preturi. Se vantura aceste preturi care pentru mine nu sunt adevarate, oricine poate sa ceara oricat, iar asta nu inseamna ca e un pret de tranzactie", a declarat Isarescu, care a adaugat ca cifrele mediatizate au darul de a-i "speria" si pe romani, si pe straini.
El a mai spus ca, fara o baza de date statistice, se creeaza o intreaga fantasma despre piata imobiliara din Romania.
Isarescu a mentionat ca vrea sa poarte discutii serioase despre piata imobiliara avand la baza date statistice adevarate care pot fi furnizate de notari.
Pe 8 aprilie, guvernatorul BNR declarase ca va avea o intrevedere cu reprezentantii asociatiei notarilor, pentru a incepe discutiile cu privire la obtinerea unor date statistice pertinente despre piata imobiliara romaneasca.
"Nu suntem multumiti de datele statistice. O sa ne intalnim probabil saptamana viitoare cu asociatia notarilor la banca centrala sa vedem primul element pentru a face o abordare, pentru a tine cont de preturile pietei imobiliare, sa ai date statistice fundamentate care sa reflecte realitatea", declara Isarescu.
In prezent, Institutul National de Statistica (INS) nu ofera date despre preturile de pe piata imobiliara romaneasca, care au crescut cu aproape 400% in zona capitalei din 2003 pana la finalul anului trecut si cu aproape 200% in restul tarii, potrivit estimarilor analistilor imobiliari, ca efect al cererii mari de locuinte acoperite insuficient de oferta disponibila.
NewsIn
http://www.banknews.ro/stire/17151_isarescu_banca_centrala_lucreaza_la_un_indice_al_pietei_imobiliare.html