Notarii au aratat BNR ca numarul de garantii imobiliare a fost cu peste 30% mai mare in 2007 fata de anul anterior, noteaza Adevarul. In Romania, tot mai multe bunuri imobiliare sunt puse ca garantie pentru obtinerea creditelor bancare, numarul acestora crescand de la 176.666 in anul 2006 la peste 230.800 in 2007. Aceste cifre, ca si alte date statistice privind evolutia pietei imobiliare au fost puse ieri la dispozitia bancii centrale de catre liderii notarilor publici.
Intalnirea de ieri dintre oficialii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si cei ai Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) a fost doar una de principiu, de curtoazie. Desi a durat aproximativ o ora si jumatate, s-au discutat doar probleme generale, urmand ca intr-o saptamana oficialii celor doua institutii sa se intalneasca din nou.
Printre cele mai interesante statistici furnizate BNR de catre notari se numara evolutiile inregistrate in cazul garantiilor imobiliare. Numeric vorbind, actele de garantie imobiliara incheiate la notariat au crescut de la an la an, in 2007 consemnandu-se un record de 230.802 incheieri, in crestere cu peste 30,6% fata de anul anterior. Iar in primele doua luni din 2008, totalul acestor acte a fost de 30.925, in crestere cu 36,7% fata de aceeasi perioada din 2006.
Ce rezulta din aceste date statistice, prezentate de UNNPR? In primul rand, bancile comerciale - care preiau in «custodie» respectivele bunuri imobiliare - trebuie sa fie mult mai atente la evolutia preturilor acestor active. Daca valoarea activelor care fac obiectul garantiilor bancare stagneaza sau cresc, pentru banci nu poate fi decat bine; dimpotriva, scaderea valorii acestor bunuri imobiliare - cum s-a intamplat in SUA si, mai nou, in vestul Europei - poate conduce la crize similare cu cele pe care le traverseaza acum pietele occidentale.
Poate tocmai de aceea, Banca Nationala a cerut notarilor sa prezinte situatia reala a pietei imobiliare romanesti. Iar explozia numerica a ipotecilor, care transpare din statisticile UNNPR, nu e tocmai un semn bun pentru bancheri. Un alt set de date prezentate de notari la intalnirea cu BNR se refera la taxele virate de acestia catre bugetul de stat si bugetele locale.
Valoarea acestora a crescut de la 550,3 milioane de lei (RON) in 2005 la peste 1,19 miliarde de lei in 2007. In primele doua luni din 2008, valoarea taxelor virate s-a ridicat la 175 milioane de lei, in crestere cu peste 30% fata de aceeasi perioada din anul anterior.
Numarul tranzactiilor creste incet, dar sigur
Potrivit datelor prezentate de UNNPR, in anul 2007 s-au incheiat la notarii publici, in total, 520.714 tranzactii imobiliare, cu 7,11% mai multe decat in 2006. In schimb, in primele doua luni din 2008, numarul tranzactiilor a fost de 77.703, in crestere cu aproape 22% fata de aceeasi perioada din 2007.
Si costurile tranzactiilor au iesit la lumina
Onorariile, taxa pe valoarea adaugata, impozitele si tarifele de intabulare aferente tranzactiilor imobiliare au fost, de asemenea, prezentate bancii centrale de catre notari. Din datele UNNPR reiese ca, procentual vorbind, costurile tranzactiilor scad pe masura ce creste valoarea bunului ce face obiectul contractului.
Spre exemplu, pentru un bun imobiliar in valoare de 50.000 de euro, costurile ajung la 4,65% in cazul tranzactiilor sub trei ani si la 3,65% pentru tranzactiile pe durata mai lunga. In schimb, pentru un bun imobiliar de patru milioane de euro, costurile de tranzactionare nu trec de 2,78% (sub trei ani), respectiv 1,78% (peste trei ani). Valoric vorbind, cea mai mare parte a acestor costuri o reprezinta impozitul.
Integral in Adevarul
http://www.banknews.ro/stire/17063_explozia_de_ipoteci_ingrijoreaza_banca_nationala_a_romaniei.html