Romanii care vor sa-si ia cateva zile de concediu in a doua jumatate a lui aprilie pot opta pentru sejururi la malul marii doar daca dispun de cel putin 700-800 de euro de persoana, noteaza Gandul. Motivul este simplu: destinatiile mediteraneene de genul Greciei, Turciei sau Tunisiei, unde s-ar putea face vacante la preturi foarte rezonabile in aceasta perioada, nu se pot lauda inainte de 1 mai cu temperaturi ale apei marii care sa te indemne macar la o baie scurta.
In aceste conditii, sub 1000 de euro ramane doar varianta statiunilor egiptene de la Marea Rosie, dar o vacanta de o saptamana aici costa de la 700 de euro in sus. Daca totusi aveti cateva zile libere in aceasta perioada, iar bugetul maxim este sub 600 de euro, nu trebuie sa disperati: chiar daca, din comoditate, nu va tenteaza clasicele circuite cu autocarul prin Grecia sau Turcia, exista varianta unor sejururi cu puternic parfum medieval in Venetia sau Malta. Splendoarea fostei "regine a marilor" sau spectaculoasa cetate a ioanitilor de la Mdina va vor incanta cu siguranta, daca aveti fie si cea mai mica inclinare spre turismul cultural.
Venetia, mult mai ieftina dupa carnaval
Dupa varful de sezon din perioada carnavalului, preturile practicate la hotelurile din Venetia scad pana la inceputul verii, iar un sejur de cinci sau chiar sapte zile devine mult mai accesibil. Nu trebuie crezut insa ca este vorba despre un chilipir: "orasul iubirii" este o destinatie turistica destul de frecventata in orice perioada a anului, iar ofertele "prea bune" se dovedesc a fi de obicei veritabile tepe. Cea mai raspandita este cazarea in hoteluri din suburbia industriala a orasului, Mestre: in loc sa-ti treaca gondolele si vaporetto-ul pe sub geam, ai toate sansele sa te trezesti dimineata in suieratul trenului. Si, chiar daca hotelul este unul bun, vei fi, pe toata durata sejurului, un soi de navetist: pana la gara din Venetia mai faci vreo 15-20 de minute cu autobuzul, iar de acolo ai de mers inca 20 de minute pe jos pana in piata San Marco.
Un sejur cu cazare in Venetia propriu-zisa pleaca in aprilie de la 450 de euro pentru patru zile, bani in care intra doar cazare cu mic dejun la hotel de doua stele, transport cu o cursa low cost si taxele de aeroport. La 600 de euro insa, poti gasi oferte pentru sejururi de cinci nopti, cu cazare la hotel de trei stele, iar in bani intra transportul, taxele, transferul aeroport-hotel-aeroport si micul dejun. Turistul care pleaca intr-o excursie la Venetia trebuie sa ia insa in calcul costuri suplimentare destul de mari. Daca doua persoane iau un pranz la restaurant nu prea au cum sa plateasca mai putin de 50 de euro, si asta fara cine stie ce rafinamente culinare. Intrarile la obiectivele turistice sunt si ele destul de scumpe.
Atentie la stelele hotelurilor malteze
Malta nu este nici ea o destinatie foarte ieftina, dar, oricum, nu se compara cu Venetia la capitolul preturi. Si aici, alegerea hotelului este cruciala pentru a avea parte de un sejur reusit, mai ales pentru ca stelele acordate cu multa generozitate de autoritatile malteze pot fi, de multe ori, destul de inselatoare. In plus, daca ai plecat cu gandul sa bati in fiecare seara la picior stradutele din La Valetta, nu e recomandabil, de pilda, sa-ti alegi un hotel din statiunea St. Julians.
Tarifele practicate pentru sejururile de cinci zile din aprilie sunt insa destul de atractive: la un hotel bun de patru stele stai cu 380-400 de euro, bani la care se adauga 90 de euro pentru taxele de aeroport. Evident, daca vrei hotel nou de cinci stele situat chiar in La Valetta, preturile sunt mult mai mari: cu tot cu taxe ajungi la 650 de euro.
Gandul
http://www.banknews.ro/stire/16992_venetia_si_malta,_destinatii_de_buget_mediu_pentru_aprilie.html