Presedintele Traian Basescu a retrimis, luni, Parlamentului, legea pentru aprobarea ordonantei de urgenta a Guvernului ce modifica legea privind fondurile de pensii administrate privat, pe motiv ca actul normativ aprobat de Executiv modifica substantial rolul CNPAS.
Seful statului a cerut luni Parlamentului reexaminarea Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 112/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat si a Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative, informeaza Administratia Prezidentiala intr-un comunicat remis NewsIn.
Basescu sustine ca OUG modifica substantial si completeaza rolul, scopul si atributiile C.N.P.A.S., institutie care are, ca urmare a prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, aproximativ 50 de atributii si competente, la acestea adaugandu-se si alte atributii rezultate din Statutul C.N.P.A.S. prevazut in anexa H.G. nr. 13/2004, modificat si completat de H.G. nr. 73/2008.
Presedintele atrage atentia ca, in aceste conditii, "exista pericolul ca C.N.P.A.S. sa fie blocat in realizarea atributiilor principale pe care le are fata de pensionari si bugetul asigurarilor sociale de stat, din cauza faptului ca i s-au dat alte atributii legate de relatia cu fondurile private de pensii, pentru care exista termene si raspunderi conexe".
Cererea de reexaminare se refera si la faptul ca Legea privind aprobarea O.U.G. nr. 112/2007 confera C.N.P.A.S. obligatii si competente in domeniul evidentei, dar si al virarii de sume, catre sistemul privat de pensii, efectuate in mod gratuit, desi "fondurile private de pensii isi instituie un comision de administrare, ce ar fi putut fi utilizat si pentru toata activitatea de organizare si gestionare a propriilor informatii".
Seful statului atrage atentia ca "activitatea C.N.P.A.S. pentru aceste fonduri private nu se face pe baza de pretindere si incasare de tarif, comision, ci din banii contribuabililor", considerand, totodata, ca aceste noi atributii si competente vor influenta "in mod negativ" punerea in aplicare a principalelor atributii ale institutiei, si anume, "aceea de a sustine actualii si potentialii pensionari din sistemul public de pensii, nu din cel privat".
In continuare, presedintele semnaleaza faptul ca sistemul informatic al C.N.P.A.S. trebuia sa raspunda, in principal, activitatii de stabilire si de plata a pensiilor, mentionand ca aceasta componenta nu functioneaza, "in prezent, recurgandu-se la vechile programe adaptate la modificarile legislative". De asemenea, arata seful statului, ratele imprumutului contractat in 2003, in valoare de 14 milioane USD, acordat de Banca Mondiala in acest scop, "abia din acest moment incep sa se plateasca, de la bugetul de stat, (acesta fiind acordat cu un termen de gratie de 5 ani), in timp ce componenta de evidenta a contributiilor se pune, insa, gratuit, la dispozitia administratorilor de fonduri private". Seful statului subliniaza ca exista raspundere pentru aceste operatiuni, daca se incalca termenele stabilite, "in timp ce pentru activitatea principala, de stabilire si plata a pensiilor catre beneficiarii actuali, nu exista o atare raspundere".
Mai mult, presedintele observa ca, urmare a emiterii Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 112/2007, "atributiile C.N.P.A.S. privind evidenta, atat a contributiilor la nivel de asigurat, cat si la nivel de fond, au fost completate si cu atributii de virament a cotelor parti din contributiile individuale". In consecinta, seful statului considera ca C.N.P.A.S. "isi depaseste rolul de institutie de evidenta, deoarece trebuie sa faca si aceste viramente, lucru ce presupune un intreg sir de evidente si schimb de informatii intre C.N.P.A.S. si ANAF".
NewsIn
http://www.banknews.ro/stire/16888_basescu_retrimite_parlamentului_ordonanta_privind_fondurile_de_pensii_administrate_privat.html