BankNews.ro - The Business Republic

Cat mai pot creste dobanzile pana la finele anului?
Finante-Banci | Data Publicarii: 03-04-2008

Pentru analistii romani, ce a fost mai rau a trecut. Pentru cei straini, noi majorari nu sunt excluse. Barclays vede o dobanda de 11%, iar Citibank una de 10% pana la finele anului. Analistii de pe piata interna spun insa ca recenta majorare, la 9,5%, ar putea fi ultima din 2008, noteaza Capital.

Analistii de la Barclays sustin ca sunt necesare cresteri succesive ale dobanzii de politica monetara de pana la 11%, pentru ca BNR sa tina in frau inflatia, nevoia de finantare externa si presiunile cererii interne. Nici Citibank nu exclude majorari suplimentare pana la finele anului, pe langa cea operata saptamana trecuta de BNR. Acestea ar putea fi de 0,5% sau chiar mai mari, pentru ca BNR sa se apropie de tinta de inflatie de 3,8%, prevazuta pentru 2008.

Analistii financiari ai BCR si BRD sunt insa de parere ca nivelul de 9,5% pentru dobanda de politica monetara are sanse sa ramana maximul acestui an. "Daca nu vom avea o crestere exagerata a cererii inainte de sarbatorile de Paste, majorari salariale si o anumita stabilitate a monedei, este posibil ca 9,5% sa fie nivelul maxim al dobanzii in 2008", spune Lucian Anghel, economist-sef BCR. Previziunea sa e valabila in conditiile in care criza internationala nu va duce la alte preluari de banci mari (dupa Bear Sterns), care ar dezechilibra din nou sistemele financiare, afectand si Romania. Anghel spune ca efectele majorarii de dobanda din martie se vor simti mai tarziu (una-trei luni), iar in sedinta din mai BNR va avea o oglinda mai clara a pietei. In plus, dobanzile interbancare, cele care misca piata, deja depasesc nivelul de 9,5%, indreptandu-se spre 10%. Pastrarea tendintei ar putea scuti banca centrala de o noua majorare a dobanzii. Este de asteptat ca, pentru temperarea creditarii, BNR sa apeleze si la masuri administrative.

Analistii externi sunt ceva mai pesimisti in viziunea lor asupra economiei romanesti, fiind influentati de contextul international. Analistii romani sustin insa ca "un an agricol exceptional va impinge PIB-ul Romaniei la peste 7%". "Romania depinde mai mult de vreme decat de crizele financiare internationale", spune Anghel, analistul care a previzionat o crestere economica mai mare decat cea anticipata pana acum.

Integral in Capital

http://www.banknews.ro/stire/16812_cat_mai_pot_creste_dobanzile_pana_la_finele_anului.html