BankNews.ro - The Business Republic

Creditul ipotecar: cand sa-l faci?
Finante-Banci | Data Publicarii: 28-03-2008

Este sau nu momentul oportun pentru contractarea unui credit ipotecar? Economistul Liviu Voinea spune sa mai asteptam citeva luni pina cind dobinzile si preturile se vor micsora. Dan Ioan Popp, top manager in dezvoltarea imobiliara, nu crede ca preturile vor scadea, de vreme ce patura de imbogatiti este in crestere, noteaza Cotidianul.

PRO - Dan Ioan Popp, presedinte Impact
Abordare pe termen lung

Cei care amina contractarea creditului ipotecar asteptind o eventuala scadere a preturilor de pe piata imobiliara nu fac decit sa se amageasca. Cererea va fi in continuare mare, pe cel putin cinci ani de-acum incolo, caci romanii cistiga tot mai bine, ceea ce duce la cresterea numarului de familii tinere cu venituri de 1.000-1.500 de euro, care se califica pentru un credit ipotecar.

Cit despre comentariile legate de riscurile contractarii unui credit ipotecar intr-un mediu bancar-financiar extrem de volatil, trebuie spus ca, la o creditare de 20 de ani, o perioada turbulenta de 6 luni cu o deviere a costurilor cu 10% fata de asteptari inseamna un cost suplimentar de sub trei la mie din costul general al finantarii.

Apoi, in ciuda prejudecatilor, exista o oarecare libertate si in cazul creditului ipotecar.

El trebuie privit ca o investitie pe termen lung, de 15-25 de ani, perioada in care se poate folosi instrumentul refinantarii, adica al cumpararii si vinzarii unui credit. Daca reusesti sa negociezi anularea comisionului de renuntare la credit, cu alte cuvinte daca ai posibilitatea sa treci la alta banca fara sa fii penalizat, in 5 sau 10 ani te vei putea muta acolo unde consideri ca piata ofera cele mai bune conditii.

CONTRA - Liviu Voinea, director de cercetare
Mai bine la toamna

Nu cred ca in aceste luni e indicat sa-ti iei un credit ipotecar, de vreme ce dobinzile sint in crestere, iar volatilitatea cursului valutar este foarte mare. Mai mult, s-ar putea ca piata imobiliara sa fi ajuns deja la un virf. Piata imobiliara este una ciclica, avind suisuri si coborisuri, si, cum la noi a tot crescut in ultimii sase ani, e de asteptat o scadere a preturilor. In SUA, in Spania sau in tarile baltice, preturile si volumul tranzactiilor sint, de exemplu, in scadere.

Daca ne referim la decizia unei familii din clasa de mijloc de a contracta in aceste luni un credit ipotecar, trebuie sa vorbim si despre capacitatea de a lua si de a plati acest credit. Posibilitatea de a lua un credit ipotecar depinde de veniturile familiei. Or, se stie ca salariile exprimate in euro s-au redus cu peste 20% din cauza deprecierii leului. In plus, capacitatea de a plati un astfel de credit depinde de costurile vietii, care au crescut in ultimele luni din cauza inflatiei. Cred ca e un act de inconstienta sa-ti iei in aceste luni un credit ipotecar. Cei interesati ar putea sa mai astepte pina la toamna, ca piata sa se mai calmeze, dobinzile sa nu mai fie atit de mari si, eventual, preturile caselor sa scada.

Integral in Cotidianul

http://www.banknews.ro/stire/16661_creditul_ipotecar_cand_sa-l_faci.html