Banca Nationala a Romaniei (BNR) a inasprit politica monetara, urcand dobanda cheie cu jumatate de punct procentual, si a reafirmat ca este nevoie de politici economice - in special pe partea fiscala si de venituri - mai restrictive, dar si de stimularea economisirii.
"Consiliul de Administratie al BNR reitereaza ca, pe langa intarirea politicii monetare, implementarea unui mix restrictiv de politici economice, cu accent pe componentele de politica fiscala si de venituri, si intensificarea reformelor structurale sunt esentiale pentru a asigura revenirea durabila a inflatiei pe o traiectorie descendenta, aceasta contribuind la perspectivele unei cresteri economice sustenabile pe termen mai indelungat", se arata in comunicatul detaliat privind deciziile de politica monetara de miercuri.
Anul electoral ar putea insemna politici fiscale generoase, care sa adanceasca dezechilibrele tarii
Guvernul si-a propus, pentru acest an, un deficit bugetar de 2,8% din produsul intern brut (PIB), fata de cel de 2,4% de anul trecut, insa ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a inaintat un plan de reducere a cheltuielilor publice primului ministru pentru ca dezechilibrul conturilor publice sa se reduca.
Analistii din piata sunt sceptici, insa, ca planurile guvernului sunt solide, considerand ca veniturile sunt mult supraevaluate in buget, iar cheltuielile nu pot fi mult reduse intr-un an electoral.
Proiectiile bugetare pe acest an prevad atingerea unor venituri echivalente cu 39,3% din PIB, dupa ce in 2007 s-au incasat la buget sume echivalente cu mai putin de 32% din PIB.
Bugetul pe 2008 propus de guvern si aprobat de parlament la finalul anului trecut "nu are aproape nicio legatura cu realitatea economica", comentau analistii Raiffeisen, intr-un raport din februarie.
In privinta reformelor structurale, comunicatul BNR nu da detalii privind continutul acestora, insa guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, facuse referiri, in desele sale iesiri publice din ultimele luni, la flexibilitatea redusa a pietei muncii, la structurile investitionale "depasite" - care impiedica absorbtia finantarilor externe - si la structura bugetara neadecvata - in sensul ca se opereaza foarte usor cresteri salariale si cu mare dificultate investitii de capital.
Apelurile repetate ale oficialilor BNR pentru gestionarea chibzuita a finantelor publice vin din calculele institutiei ca inasprirea politicii monetare pe fondul relaxarii politicii salariale poate avea efecte contrare celor dorite.
Astfel, combinatia intre o politica monetara aspra si o politica salariala laxa poate fi nociva, deoarece prima poate duce la aprecierea leului, iar a doua la erodarea competitivitatii prin cresteri salariale, declarase in februarie, pentru Business Standard, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"O politica de venituri laxa nu poate sa fie contrabalansata decat partial de intarirea politicii monetare. Daca restrictionarea creditarii se face prin masuri de politica monetara (majorarea dobanzii) si nu administrative (plafoane de creditare), ea poate avea si efecte perverse", explicase Isarescu.
BNR vrea cresterea economisirii pentru a combate deficitul extern
Apelul BNR la stimularea economisirii din comunicatul de miercuri vine dupa ce deficitul de cont curent a ajuns la cote alarmante pentru observatori, depasind 10% din PIB in ultimii doi ani (10,3% in 2006 si 13,9% in 2007).
"Stimularea economisirii reprezinta o masura fundamentala de corectie pe termen mai indelungat a deficitului extern prin insasi reducerea treptata a dezechilibrului dintre investitii si economisire", se mentioneaza in comunicatul bancii centrale.
"Deficitul extern se plaseaza la niveluri dificil de sustinut pe termen indelungat in contextul incertitudinilor crescute ce afecteaza mediul economic international", mai arata BNR, care estimeaza, totusi, o plafonare in acest an a deficitului extern la nivelul de anul trecut, potrivit unor declaratii anterioare ale oficialilor institutiei.
Pe de alta parte, observatori straini, precum agentiile de rating, au estimari pesimiste in aceasta privinta. Analistii Fitch vad o adancire a deficitului de cont curent al Romaniei la 17,5% din PIB in 2008.
BNR isi mentine proiectiile privind inflatia pentru acest an si spera ca va reusi sa aduca tendinta dezinflationista cat mai devreme
Astfel, BNR estimeaza mentinerii inflatiei peste tinta - intr-o "cocoasa" - in urmatoarele luni, ca urmare a efectului combinat al persistentei efectelor secetei din vara anului trecut asupra preturilor alimentelor si deprecierii leului, cauzata in principal de mentinerea aversiunii fata de risc a investitorilor financiari, "in conditiile persistentei tensiunilor de pe piata financiara internationala".
In februarie, inflatia anuala a ajuns la 7,97%, mult peste tinta BNR pentru finalul acestui an, de 3,8% plus sau minus 1%.
Prognozele privind preturile nu sunt nici ele optimiste, chiar BNR estimand, in ultimul raport trimestral asupra inflatiei, ca inflatia va fi de 5,9% la finalul acestui an, semnificativ peste marja superioara a intervalului de 2,8-4,8% care incadreaza tinta de inflatie pentru acest an.
BNR observa "o crestere economica peste asteptari, concomitent cu mentinerea unei dinamici inalte a cererii interne, in conditiile majorarii veniturilor si ale persistentei expansiunii rapide a creditului acordat sectorului privat".
Cresterea economica din 2007 a fost de 6%, peste asteptarile analistilor, iar ritmul anual de crestere al creditului guvernamental a ajuns la 66,8% in ianuarie. Creditele in valuta acordate in valuta au avansat cel mai rapid - cu 134% in intervalul ianuarie 2007-ianuarie 2008.
"Analizele efectuate reconfirma perspectivele situarii ratei anuale a inflatiei in urmatoarele luni peste limita superioara a intervalului de variatie din jurul tintei, din cauza persistentei presiunilor exercitate de cererea interna in exces, dar si a prelungirii efectelor unor socuri de natura ofertei (in principal preturile combustibililor si ale produselor alimentare)", arata comunicatul BNR.
Banca centrala vede si riscuri legate de deteriorarea "semnificativa" a anticipatiilor inflationiste si incertitudini referitoare la atitudinea investitorilor fata de pietele emergente, ceea ce "reclama sporirea in continuare a restrictivitatii politicii monetare intr-un dozaj adecvat".
"Aceasta ajustare a conduitei politicii monetare urmareste ancorarea ferma si sustenabila a anticipatiilor inflationiste la niveluri scazute ale inflatiei, in vederea limitarii perioadei de crestere temporara a preturilor agregate si reincadrarii cat mai rapide in traiectoria de dezinflatie pe termen mediu stabilita impreuna cu guvernul", mai mentioneaza banca centrala.
NewsIn
http://www.banknews.ro/stire/16616_bnr_cere_din_nou_politici_fiscale_restrictive_si_stimularea_economisirii.html