Vinul de masa se vinde in supermarketuri, are eticheta frumos colorata si costa cativa zeci de lei. Cel de colectie se gaseste numai in crama, are eticheta simpla, este insotit de un certificat care sa-i ateste autenticitatea, iar pretul este unul foarte piperat. Oenologii spun ca seceta prelungita din anii '60-'70 a generat vinuri de colectie exceptionale.
Vinul vechi este un adevarat rasfat, mai ales pentru cunoscatori. "Diferenta dintre vinul «normal» si cel de colectie este legata de modalitatea in care acesta este facut", ne-a declarat oenologul George Bruna. Astfel, un vin vechi se obtine in urma maturaii in butoaie speciale a licorii din struguri, dupa care urmeaza invechirea in stare imbuteliata de cel putin doi ani. Depozitarea se face si ea in conditii deosebite.
Recolta din 2007, buna pentru producatori
"Seceta prelungita din anii '60-'70 a generat vinuri de colectie de o calitate exceptionala. Anul 2007 a fost si el unul bun pentru producatorii de vin. Chiar daca recoltatul strugurilor a inceput mai devreme cu doua-trei saptamani decat in mod obisnuit, acumularea ridicata a zaharului in struguri a dus la o calitate deosebita a vinului", a explicat Bruna.
El a adaugat ca printre sortimentele de vin de colectie romanesti se numara Feteasca Neagra, provenit dintr-o podgorie care se gaseste numai in Romania, Babeasca Neagra si Catarca Neagra. Vinurile de colectie pot fi achizitionate numai din magazinele de specialitate sau din crame. In ultima perioada au inceput sa se gaseasca si la supermarketuri vinuri mai bune, nu numai vinuri de masa.
S-a mai ridicat stacheta. Cu toate acestea, din cate stiu eu nu se gasesc vinuri de colectie", a spus Bruna. Spre deosebire de vinul de masa, care are o eticheta colorata si un pret de cateva zeci de lei, cel de colectie are o eticheta simpla si este insotit neaparat de un certificat de calitate care-i atesta originalitatea.
Vinul de colectie este un produs de exceptie care urmeaza un traseu comercial special si este destinat unui public pretentios. Pretul este si el unul de exceptie, o sticla de vin vechi ajungand la aproape 2.000 de lei.
156.450 de dolari, cea mai scumpa sticla de vin din lume
Potrivit datelor din Cartea Recordurilor, cea mai scumpa sticla de vin din lume s-a vandut in 1985 cu suma de 156.450 de dolari. Marca Chateau Lafitte a fost achizitionata de un presedinte al Statelor Unite. Cea de-a doua sticla de vin de colectie vandut cu 100.000 de dolari a fost un Chateau d'Yquem din 1787. Locul trei este ocupat de un Penfolds Grand Hermitage din 1951, din Australia, vandut in 2004 pentru suma de 38.000 de dolari.
Adevarul
http://www.banknews.ro/stire/16520_o_sticla_de_vin_vechi_ajunge_la_1800_de_lei.html