Romania este incapabila sa acceseze fondurile europene, astfel ca tara noastra contribuie la bugetul comunitar cu sume mai mari decat este in stare sa atraga, noteaza Curentul. Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, considera ca atragerea fondurilor europene a fost cea mai mare problema a Romaniei in 2007 pentru ca sintetizeaza o serie intreaga de disfunctionalitati.
"Acesti bani nu ne sunt dati, ei trebuie accesati, nu sunt parasutati. Accesarea acestor bani de multe ori ajunge la paradoxuri, adica zonele cele mai nevoiase pot sa acceseze cu mult mai multa dificultate asemenea surse pentru ca accesarea lor inseamna calificare, nu saracie", a declarat recent Isarescu.
Anul trecut, desi Romaniei i-au fost alocate doua miliarde de euro, s-au accesat 440 de milioane de euro, cu un grad de absorbtie de 21%. Un singur domeniu a avut un grad de accesare de 100% si anume fondul european de pescuit. Facand o comparatie cu alte tari in primul an dupa aderare, guvernatorul a remarcat ca, in timp ce in Romania gradul de accesare a fost de 22%, in Cehia, Polonia, Slovacia si Ungaria, in anul 2004, acesta a fost aproape dublu, respectiv 41%, 42%, 41%, 42%.
Mugur Isarescu recunoaste ca accesul la fondurile structurale nu e unul facil, "dar combinatia dintre birocratia noastra si a lor ne poate fi fatala".
Guvernatorul a atras atentia ca celelalte tari au reusit sa atraga de la UE mai mult decat au platit la bugetul comunitar.
"Contributiile nu sunt nici ele mici, se plimba de la 1,2% din PIB in 2007, inseamna 1 miliard de euro contributie la bugetul comunitar, si ajung la 1,3 miliarde de euro, adica 0,7% din PIB in 2011. Daca procesul de accesare nu se va imbunatati radical, Romania va ramane in pozitia de a fi o tara sarac dezvoltata, contribuabil net la bugetul european", a avertizat Isarescu.
Curentul
http://www.banknews.ro/stire/16491_isarescu_fondurile_comunitare_nu_sunt_parasutate,_trebuie_atrase.html