BankNews.ro - The Business Republic

Turbulentele de pe pietele financiare sunt mai grave decat estimasera oficialii BCE
International | Data Publicarii: 20-03-2008

Turbulentele de pe pietele financiare sunt mai grave decat se estimase anterior, iar zona euro nu are sanse prea mari sa scape nevatamata, au declarat responsabili de politica monetara ai Bancii Centrale Europene (BCE), citati de Reuters.

Bancherii de la BCE sunt ingrijorati, totodata, din cauza presiunilor inflationiste generate de scumpirea marfurilor, chiar daca incetineste cresterea economica, fapt ce confirma parerea analistilor care considera ca exista o diferenta de opinii in consiliul de politica monetara al Bancii Centrale Europene.

Contrastul dintre incetinirea cresterii economice si inflatie este o dilema pentru BCE, care a mentinut dobanda de politica monetara la 4% pe an, in pofida deciziilor de relaxare a politicilor monetare ale altor banci centrale, printre care Federal Reserve care a coborat marti dobanda cheie cu 0,75 puncte procentuale pana la 2,25% pe an.

Guvernatorul bancii centrale a Belgiei, Guy Quaden, si cel al bancii centrale din Luxemburg, Yves Mersch, au declarat separat miercuri ca economia zonei euro nu este imuna la incetinirea cresterii economice din Statele Unite si ca ar fi ingrijorati si din cauza turbulentelor de pe pietele financiare.

Ambii membri ai Consiliului Guvernatorilor BCE au spus ca sunt ingrijorati din cauza volatilitatii de pe pietele valutare, care a apreciat moneda europeana pana la un nivel record fata de dolarul american.

"Cat priveste impactul problemelor de pe piata imobiliara din Statele Unite asupra activitatii economice, acesta se dovedeste mult mai grav si mai de durata decat estimasem initial", a declarat Mersch, la un summit la Luxemburg.

"Zona euro si Luxemburgul pot evita doar cu greu efectele de ricoseu ale scaderii cererii de consum din SUA si posibilele probleme create de cursul valutar", a adaugat Mersch.

Quaden a reiterat comentariile, la scurt timp dupa declaratiile lui Mersch la Bruxelles, si a descris miscarile recente de pe pietele valutare ca "excesive". 

"Criza din sectorul financiar american este mai profunda si probabil mai indelungata decat prevazusem initial si are consecinte negative asupra activitatii economice din Statele Unite", a declarat Quaden, potrivit agentiei de stiri Market News International, citata de Reuters.

"Daca am spus aceste lucruri, observ si ca economia europeana si cea belgiana par sa fie mult mai rezistente decat ar fi fost cazul mai demult, dar nu pot spune ca sunt imune la evolutiile de pe pietele financiare si la dezvoltarea economiei din Statele Unite", a mai spus Quaden.

Ultimele comentarii contrasteaza cu declaratiile referitoare la riscurile inflationiste ale sefului bancii centrale a Germaniei, Axel Weber, ale unui membru al comitetului director - Juergen Stark sau cu acelea ale guvernatorului bancii centrale a Frantei, Christian Noyer. 

"Practic, intregul mesaj evidentiaza diferentele de opinii din cadrul Consiliului Guvernatorilor BCE", a comentat, pentru Reuters, un economist de la grupul bancar italian UniCredit, Aurelio Maccario. "Unii dintre ei atentioneaza asupra stabilitatii preturilor, iar acum Mersch si Quaden transmit un mesaj asemanator, ca exista riscuri la adresa cresterii economice a zonei euro", a adaugat Maccario.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/16453_turbulentele_de_pe_pietele_financiare_sunt_mai_grave_decat_estimasera_oficialii_bce.html