BankNews.ro - The Business Republic

Soc si groaza pe pietele financiare internationale
Finante-Banci | Data Publicarii: 18-03-2008

Caderea dramatica a actiunilor Bear Stearns, a cincea mare banca de investitii din SUA, a speriat investitorii din lumea intreaga si a zdruncinat cele mai mari burse ale lumii, noteaza Adevarul. JP Morgan Chase & Co a anuntat ca achizitioneaza a cincea mare banca americana de investitii, Bear Stearns, cu 240 milioane de dolari, pentru a o salva practic de la faliment. Suma este cu 90% mai mica fata de valoarea actiunilor Bear Stearns de saptamana trecuta si echivaleaza cu doar un sfert din valoarea cladirii din Manhattan, unde se afla sediul central al bancii. Cum s-a ajuns aici?

Problemele bancii au fost cauzate de expunerea mare la piata creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc (subprime), in ciuda faptului ca banca a raportat in ultimul trimestru al lui 2007 pierderi de 1,9 miliarde, mult mai mici in comparatie cu alti giganti de pe Wall Street.

Saptamana trecuta insa au crescut speculatiile potrivit carora banca se chinuia sa-si finanteze operatiunile zilnice. Alarmati la gandul ca Bear Stearns ar putea trece printr-o criza de lichiditate, clientii au retras 17 miliarde de dolari in doar doua zile. Increderea investitorilor s-a prabusit vineri, cand actiunile bancii au scazut pana la aproape 50%.

George W. Bush: "Traim vremuri grele"

George BushConfruntat cu eventualitatea falimentului, directorul executiv al Bear Stearns, Alan Schwartz, s-a vazut nevoit sa accepte oferta JPMorgan, duminica, la doar cinci zile dupa ce el insusi ii asigurase pe investitori ca banca are suficiente lichiditati pentru a diminua impactul crizei de pe piata creditarii.

Actionarii Bear Stearns vor primi actiuni JPMorgan echivalente cu aproximativ 2 dolari pe actiune. Pretul titlurilor Bear Stearns la inchiderea sedintei de tranzactionare de vineri era de 30,85 dolari pe actiune. Ca sa ajute banca americana aflata in agonie, Rezervele Federale ale SUA (FED) au anuntat ca JP Morgan va primi finantare pentru aceasta tranzactie, inclusiv un sprijin de 30 miliarde de dolari pentru activele mai putin lichide ale Bear Stearns.

Mai mult decat atat, pentru a asigura lichiditate pe piata, FED a redus in regim de urgenta rata la care institutia imprumuta sectorul bancar de la 3,5% la 3,25%, iar secretarul Trezoreriei americane, Henry Paulson, a declarat ca guvernul SUA este pregatit sa "faca ceea ce este necesar" pentru a mentine stabilitatea sistemului financiar. La randul sau, liderul de la Casa Alba, George W. Bush, a incercat sa calmeze spiritele, laudand "actiunea decisiva" a FED. "Traim vremuri grele", a mai spus Bush.

Un val de deprecieri ale actiunilor bancare

In ianuarie 2007, o actiune Bear Stearns valora 171 dolari, potrivit Reuters. Fata de aprilie anul trecut, cand valoarea unei actiuni Bear Stearns era de 158 dolari, titlurile s-au depreciat cu 98%. Fara acest colac de salvare de la JPMorgan, situatia bancii Bear Stearns s-ar fi deteriorat si mai mult la debutul sedintei de tranzactionare de ieri, la bursa americana, spun analistii citati de presa internationala.Dar pretul de discount cu care JPMorgan a cumparat acum Bear Stearns pune sub semnul intrebarii valoarea activelor multor banci.

"Desi credem ca situatia Bear Stearns este unica, ceea ce nu va reprezenta un caz singular va fi, in opinia noastra, reevaluarea negativa majora a institutiilor financiare", a declarat analistul Meredith Whitney, de la Oppenheimer & Co, citat de Reuters. Whitney estimeaza ca firmele financiare vor incepe sa inregistreze o scadere a cotatiei actiunilor in prima jumatate a anului 2008.

Greenspan: "Cea mai grava criza de dupa al Doilea Razboi Mondial"

Alan GreenspanIntr-un editorial publicat ieri, in "Financial Times", fostul guvernator al FED, Alan Greenspan, a spus si el ca vor mai fi multe victime ale crizei financiare si ca principala problema este ca "modelele actuale - de risc si econometrice -, oricat de complexe ar fi, sunt totusi prea simpliste pentru a putea lua in calcul tot spectrul de variabile care guverneaza realitatea economica mondiala".

Dar poate cea mai dura apreciere facuta de Greenspan este legata de gravitatea situatiei prin care trece astazi economia americana. "Actuala criza financiara din SUA va fi probabil judecata retrospectiv drept cea mai dureroasa criza de dupa al Doilea Razboi Mondial", a comentat Alan Greenspan, care a ocupat functia de presedinte al FED in perioada 1987-2006.

Romanii vor simti recesiunea prin curs, dobanzi si impozite

"Criza de pe pietele mondiale se resimte in timp real si la noi, pentru ca, dupa liberalizarea completa a capitalurilor, nu mai avem niciun mijloc de protectie", arata Liviu Voinea, analist economic. Consultantul financiar Bogdan Baltazar considera ca, la scara economiei noastre, aceasta criza ar putea sa ne afecteze chiar mai mult decat pe americani.

In general, efectele crizei se vor vedea in continuarea devalorizarii leului si crestrea dobanzilor. Pentru ca deficitele vor fi tot mai greu de finantat, guvernul va fi obligat sa taie din cheltuielile proprii, dar "ne putem astepta si la o insasprire a politicilor fiscale si monetare pentru restangrea conumului privat", arata Liviu Voinea. Fiind insa an electoral, cres­terea impozitelor ar putea fi amanata pentru 2009.

Integral in Adevarul

http://www.banknews.ro/stire/16387_soc_si_groaza_pe_pietele_financiare_internationale.html