BankNews.ro - The Business Republic

Aproape 80% din tranzactiile intre companii sunt achitate cu intarziere
Afaceri | Data Publicarii: 11-03-2008

Rata tranzactiilor achitate cu intarziere se ridica la 80% din cazuri, a declarat marti reprezentantul Coface Romania, Teodora Dumbraveanu, la un seminar despre managementul riscului financiar.

"Companiile din Romania se confrunta cu un comportament de rau platnici din partea clientilor", a declarat Teodora Dumbraveanu.

Conform datelor Coface, scadenta facturilor este cuprinsa intre 14 si 45 de zile de la data emiterii, iar media intarzierii la plata este cuprinsa intre 30 si 60 de zile. Plata efectiva se face dupa 30-90 de zile.

Industria textila, industria mobilei, constructiile si transporturile sunt sectoarele cu cel mai mare grad de risc pentru neincasarea facturilor la termen.

Pentru evitarea acestor situatii si recuperarea creantelor, companiile pot folosi mai multe metode. Primul pas este acela de a se informa despre viitorul client folosind baza de date de marketing si rapoartele de credit. Din aceste servicii companiile pot afla informatii despre actionariatul, numarul de angajati, regimul platilor sau cel al debitelor actualilor sau viitorilor parteneri.

De asemenea, partenerii de afaceri pot fi monitorizati pe o perioada standard de 12 luni. Coface detine cea mai mare parte de date din Europa Centrala si de Est, cu peste 7,3 milioane de firme cercetate.

In general, colectarea creantelor se face pe cale amiabila, iar colectorul este platit printr-un comision de succes care este stabilit in functie de vechimea si valoarea medie a creantelor.

Cea mai rapida colectare are loc in cazul creantelor cu o vechime de trei luni, unde rata de succes este de 93% din cazuri, urmeaza cele cu o vechime de sase luni, cu o rata de succes de 75%. Creantele mai vechi de 24 de luni au cea mai scazuta rata de suuces de colectare, situata undeva  la 6%, potrivit datelor Coface. In 2007, domeniile cu cea mai ridicata rata de succes de recuperare a creantelor au fost domeniile: distributie carburanti (80%), transporturi (70%), constructii (65%) si IT (50%).

Subsidiara romaneasca a grupului francez - Coface Romania - a fost fondata in octombrie 1996. Cifra de afaceri a companiei a atins in 2006 nivelul de 1,6 milioane euro, iar cresterea a fost de 71% anual, intre 2004 si 2006. Informatiile de credit au avut in 2006 o pondere de 55% din cifra de afaceri, iar managementul creantelor o pondere de 45%.

Coface este una dintre cele mai mari companii de asigurari de credite din lume, cu o cota de piata estimata la 18% la nivel mondial si, totodata, lider pe piata globala a asigurarilor de credite pentru exporturi, cu o cota de piata de 25%. Activitatea Coface urmareste patru linii de afaceri: asigurari de credit comercial, agentie de rating de companii, managementul creantelor si factoringul.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/16219_aproape_80p_din_tranzactiile_intre_companii_sunt_achitate_cu_intarziere.html