BankNews.ro - The Business Republic

Analistii estimeaza ca inflatia anuala a depasit 8% in februarie
Economie | Data Publicarii: 10-03-2008

Inflatia anuala a depasit 8% in februarie 2008, ca urmare a scumpirii gazelor si alimentelor, ceea ce ar putea impinge banca centrala sa urce dobanda de politica monetara cu jumatate de punct procentual, la 9,5% in martie, sustin analistii.

In plus, economistii avertizeaza ca, in luna martie, inflatia ar putea depasi 8,5%, acesta fiind nivelul maxim al acestui an, pentru ca apoi sa se tempereze, posibil sub 6% spre sfarsitul anului.

Estimarile analistilor asupra inflatiei in luna februarie sunt foarte apropiate. Astfel, acestia anticipeaza o crestere a preturilor de consum cu 0,7-0,8% fata de prima luna a anului si o accelerare a inflatiei anuale la 8-8,1% in februarie 2008.

"Majorarea pretului gazelor si scumpirea alimentelor sunt principalii factori care au alimentat inflatia luna trecuta. In martie, inflatia ar putea depasi 8,5%, in functie de scumpirea chiriilor pentru spatiile locative ale statului, care a fost deja aprobata si de cresterea accizelor pentru tutun", a declarat economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru.

Pentru sfarsitul anului, el apreciaza ca inflatia s-ar putea tempera pana la 5,5%, dar ca acest lucru depinde de evolutia cursului de schimb si a agriculturii.

Ciprian Dascalu, trader la Millennium Bank Romania, considera ca scumpirea gazelor ar putea genera si un al doilea val de efecte, prin determinarea cresterii altor preturi, inclusiv la alimente. Dascalu apreciaza ca inflatia s-a accentuat cu 0,8% in februarie fata de ianuarie, ajungand la 8,1% raportat la a doua luna a anului trecut.

Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist la ING Bank Romania, spune ca scumpirea gazelor cu 8,5% se va reflecta printr-o majorare cu 1% a ratei lunare la marfurile nealimentare. El estimeaza o inflamare a indicelui preturilor de consum cu 0,8% in februarie fata de prima luna din an si cu 8,1% fata de a doua luna a anului 2007. De asemenea, Chidesciuc apreciaza ca inflatia s-ar putea accentua in luna martie pana la 8,7%, dar ar putea sa revina chiar pana la 5,4% la finalul anului.

Economistul ABN Amro Bank Romania, Catalina Constantinescu, spune ca singurul factor atenuant in evolutia inflatiei din luna februarie il constituie aprecierea leului, ca medie, fata de luna anterioara, care ar putea diminua avansul preturilor pe partea de servicii de telefonie. Ea a adaugat ca presiunilor exercitate de scumpirea gazelor, alimentelor si transportului urban li se adauga efectul de baza, determinat de faptul ca, in februarie 2007, avansul preturilor de consum a fost de numai 0,04%.

BNR ar putea urca dobanda cheie la 9,5% in martie, stimuland insa creditul in valuta

Ciprian Dascalu sustine ca o noua majorare a dobanzii de politica monetara "ar spori si mai mult inclinatia catre creditarea in valuta", pe care banca centrala incearca sa o descurajeze, in special pe segmentul populatiei, din cauza vulnerabilitatii la oscilatiile de curs valutar. In aceste conditii, traderul de la Millennium Bank spune ca BNR ar putea decide sa mentina dobanda cheie la 9% in cadrul sedintei de politica monetara din 26 martie.

Pe de alta parte, Chidesciuc sustine ca avansul puternic al produsului intern brut (PIB), cu 6% anul trecut, care sugereaza o crestere sustinuta a consumului si datele despre productia industriala, carora li se adauga incertitudinea din contextul international, vor determina BNR sa opereze o noua majorare a dobanzii de politica monetara.

Catalina Constantinescu, analistul ABN Amro, spune ca banca centrala va majora probabil, dobanda cheie cu cate 0,5 puncte procentuale in urmatoarele doua sedinte ale consiliului de administratie al BNR.

"Cresterea dobanzii de politica monetara la 10% in mai ar putea fi deja tarzie, consider ca ar fi de preferat sa atingem acest nivel in martie, desi este posibil ca BNR sa nu creasca dobanda cheie cu mai mult de jumatate de punct procentual luna aceasta", a spus Constantinescu, argumentand ca efectele majore ale cresterii dobanzii cheie asupra consumului se fac simtite dupa mai multe luni de la luarea masurii propriu-zise si ca impactul pe termen mai scurt, prin ancorarea anticipatiilor inflationiste sau asupra cursului de schimb, nu este neaparat cel scontat.

In prima luna a acestui an, inflatia anuala a ajuns la 7,26%. Inflatia lunara din ianuarie, de 0,86%, a fost influentata de scumpirea marfurilor alimentare in medie cu 0,80%, a celor nealimentare cu 0,37% si de cresterea tarifelor la servicii cu 2,12%.

In ianuarie, cel mai mult s-au scumpit serviciile postale (cu 10,87% fata de decembrie), transportul aerian (4,43%), facturile la telefon (4,38%), laptele de vaca (3,77%) si autoturismele si piesele de schimb (cu 2,37%). Legumele si fructele s-au scumpit, in medie, cu circa 2% in ianuarie, potrivit datelor INS. Singurele produse care s-au ieftinit in ianuarie au fost ouale (cu 0,87%), zaharul (cu 0,25%) si medicamentele (cu 0,01%).

Institutul National de Statistica (INS) va publica marti datele asupra inflatiei din februarie.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/16159_analistii_estimeaza_ca_inflatia_anuala_a_depasit_8p_in_februarie.html