BankNews.ro - The Business Republic

Sistemul fiscal din Romania este birocratic si haotic
Finante-Banci | Data Publicarii: 07-03-2008

Specialistii in domeniu si oamenii de afaceri reclama impozitarea excesiva din anumite industrii si lipsa taxarii in alte sectoare, noteaza Adevarul. In timp ce in anumite domenii impozitul de 16% platit de companii poate sa ajunga chiar si pana 25%, prin adaugarea costurilor nedeductibile fiscal, alte sectoare din economie "sunt uitate complet". Astfel, in timp ce dividendele sau cheltuielile cu forta de munca sunt taxate excesiv, tranzactiile cu terenuri realizate de firme pot scapa complet de impozitare.

Oamenii de afaceri sunt de parere ca impozitul unic de 16% nu este singurul pe care companiile trebuie sa il achite catre stat. Spre deosebire de alte tari europene in care anumite activitati sunt deductibile, in Romania legea nu reglementeaza acest aspect.

Furtul din magazine, spre exemplu, nu este considerat o cheltuiala deductibila, chiar daca acest lucru nu poate fi imputat companiei ca atare. "In Romania, furtul din magazin este nedeductibil fiscal. Compania incearca sa reduca efectele acestui fapt cat mai mult, insa nu depinde numai de noi", a declarat, pentru "Adevarul", Dan Sucu, presedintele grupului Mobexpert.

Potrivit acestuia, in Franta, de exemplu, cheltuielile rezultate in urma furturilor din magazine sunt deductibile in limita a 2% din cifra de afaceri. In Romania, asa ceva nu exista.

Specula cu terenuri, incurajata!

"In aceste conditii, toate aceste cheltuieli considerate aici nedeductibile maresc cota unica de impozitare. Iar procentul de 16% poate sa ajunga si pana la 25%, impozite catre stat", a precizat Sucu. Exista asadar domenii in care se poate vorbi despre o supraimpozitare, prin adaugarea mai multor costuri adiacente.

Exista insa si sectoare in care impozitarea lipseste cu desavarsire. "Nu putem vorbi despre o fiscalitate excesiva, insa putem vorbi despre zone ale economiei supraimpozitate si zone in care taxarea lipseste.

Concluzia este ca avem parte de o impozitare dezordonata", a declarat Gabriel Biris, avocat specializat in fiscalitate. Astfel, in timp ce munca sau dividendele sunt supraimpozitate, firmele beneficiaza in acest moment de facilitati majore atunci cand vine vorba de tranzactiile cu terenuri.

"Se poate vorbi de o incurajare a speculei cu terenuri, intrucat, potrivit unei modificari intrate in vigoare la 1 ianuarie 2008, firmele platesc impozit pe profit doar daca vor", spune Biris, referindu-se la o modificare recenta a Codului Fiscal.

Potrivit acesteia, termenul de valoare fiscala este redefinit, in sensul ca, rezerva din reevaluare, in cazul terenurilor spre exemplu, este inclusa in valoarea fiscala, fapt ce duce, potrivit sursei citate, la incurajarea speculei cu terenuri. "Exista solutii pentru rezolvarea acestor inechitati, totul este sa existe vointa pentru punerea lor in practica", a conchis Biris.

Integral in Adevarul

http://www.banknews.ro/stire/16132_sistemul_fiscal_din_romania_este_birocratic_si_haotic.html