BankNews.ro - The Business Republic

Canalul Dunare-Bucuresti ar putea fi realizat din fonduri europene
Economie | Data Publicarii: 07-03-2008

Canalul Dunare-Bucuresti ar putea fi realizat in cel putin patru ani, iar costurile investitiei se ridica la 450 de milioane de euro, proiect ce poate fi realizat din bani europeni, a declarat directorul general al Companiei Nationale Administratia Canalelor Navigabile Constanta, Ovidiu Cupsa.

El a afirmat joi la Constanta, intr-o conferinta de presa, ca au fost incepute demersurile pentru promovarea unei hotarari de guvern pentru trecerea din administrarea Ministerului Mediului in cea a Ministerul Transporturilor a cursurilor raurilor Arges si Dambovita, pe care se vor realiza lucrarile Canalului Dunare-Bucuresti.

Dupa publicarea actul normativ, in aproximativ trei luni, Administratia Canalelor Navigabile (ACN) va prelua si inventaria activele si va putea trece la realizarea  studiilor de fezabilitate. Canalul Dunare-Bucuresti va conecta Capitala la coridorul VII Paneuropean de Transport care va fi introdusa in circuitul capitalelor europene la Dunare. Se va facilita astfel si accesul direct la portul maritim Constanta si la reteaua europeana interioara de cai navigabile.

Porturile caii navigabile sunt situate unul in zona de sud- est a municipiului Bucuresti intre localitatile 1 Decembrie si Darasti de Ilfov, iar al doilea la Oltenita la confluenta raului Arges cu fluviul Dunarea. Seful ACN spune ca prin aceste porturi se vor putea opera 20 milioane de tone marfa pe an ceea ce inseamna aproximativ 30% din capacitatea Canalului Dunare - Marea Neagra. Mai mult, canalul Dunare-Bucuresti va putea fi folosit si ca sursa de irigatii pentru zonele adiacente, dar va avea  si rol de aparare impotriva inundatiilor. Debitele de viitura vor fi controlate si pe sectoarele din amonte de pe raul Arges.

Potrivit lui Ovidiu Cupsa, costurile investitiei sunt de aproximativ 450 de milioane de euro, iar executia s-ar intinde pe cel putin patru ani, perioada de amortizare a investitiei fiind de 14 ani. El spune ca avantajul unui astfel de proiect este ca poate fi realizat din fonduri europene si nu cu bani de la stat.  Canalul Dunare-Bucuresti este proiectat sa aiba o lungime de 104 kilometri.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/16122_canalul_dunare-bucuresti_ar_putea_fi_realizat_din_fonduri_europene.html