Presedintele Curtii Constitutionale, Ioan Vida, este cel mai bine platit bugetar din Romania, el primind lunar un venit net de 10.916 lei, adica 3.074 euro, echivalentul a aproape 30 de salarii minime pe economie, noteaza Gandul. El incaseaza 630 de euro mai mult decat presedintele Romaniei, Traian Basescu, si cu 780 de euro peste lefurile premierului Calin Popescu Tariceanu si ale presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, Nicolae Vacaroiu si Bogdan Olteanu.
De altfel, topul celor mai mari salarii de la stat este dominat de greii Justitiei romane, in speta judecatorii Curtii Constitutionale si de conducatorii si membrii Consiliului Suprem al Magistraturii. Primii bugetari dupa ordinea de marime a salariilor care vin din afara Justitiei sunt ambasadorii si consulii Romaniei, reprezentantii diplomatico-militari in strainatate, si cei mai inalti demnitari in stat. In clasament, Ioan Vida este secondat de cei 8 judecatori de la Curtea Constitutionala.
Acestia primesc in fiecare luna un venit net de 10.490 lei (2.954 euro). Primii doi oameni din Consiliul Suprem al Magistraturii - presedintele Lidia Barbulescu si vicepresedintele Gratiana Isac - vin pe pozitiile 3 si 4, cu 9.500 lei si, respectiv, 9.100 de lei lunar. Cei 6 membri ai CSM incaseaza lunar 8.750 lei.
Ambasadorii Romaniei, in numar de aproape 100, sunt platiti in medie cu 8.870 lei pe luna, la fel ca si emisarul Guvernului pe langa administratia americana, pentru reconstructia Irakului si emisarul special pentru zonele de conflict armat. Primul om in stat, Traian Basescu, primeste 8.670 lei, dar de la 1 aprilie leafa sa va creste la 9.055 lei, iar din octombrie la 9.554 lei. El beneficiaza ca si ceilalti demnitari de o crestere salariala in prima faza cu 4,5% si apoi de 5,5%. Premierul Tariceanu si sefii celor doua Camere, care sunt pe pozitia a zecea in topul salariilor de la stat, primesc acum 8.000 lei net, dar din aprilie vor ridica 8.356 lei si in octombrie 8.816 lei.
Horia Roman Patapievici, platit mai bine ca presedintele Inaltei Curti
Unul dintre cele mai bine platite posturi este cel de la sefia Institutului Cultural Roman. Presedintele, Horia Roman Patapievici, are alocat prin bugetul de acest an un venit net de 7.580 lei, mai mult chiar decat presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care primeste 7.330 lei sau vicepresedintii celor doua Camere ale Parlamentului, care au 7.375 lei. Institutul Cultural Roman e o institutie care se ocupa, in principal, cu promovarea culturii romane in alte tari si cresterea vizibilitatii ei in lume.
De exemplu, finanteaza traduceri din literatura romana sau sprijina participarea unor artisti autohtoni la diverse manifestari internationale. Patapievici este coordonatorul activitatii institutului din tara cat si al celor 16 filiale ale acestuia si principalul ordonator de credite. Impreuna cu ministerul de Externe si cu cel al Culturii poate propune infiintarea de noi filiale. Presedintele Institutului Cultural Roman este numit si revocat din functie de presedintele Romaniei, iar functia sa este asimilata celei de secretar de stat.
Un portar de ambasada - 2.100 de lei
Ministrii sunt remunerati pana la marirea mentionata mai sus cu 6.900 de lei, iar parlamentarii fara alte functii cu 6.340 lei. Acestia sunt depasiti de consilierii lui Basescu, care au pe luna un salariu de aproape 7.000 lei. Functionarimea din ministere si alte institutii ale statului nu prea sare nivelul de 2.000 de lei, insa un portar de la o ambasada a Romaniei ia in medie 2.100 lei iar un ingrijitor 1.900 lei. Sumele reies din impartirea fondurilor alocate la capitolul cheltuieli cu personalul din legea bugetului de stat pe 2008 la numarul de posturi alocate diverselor functii din institutiile statului. Calculul cuprinde atat salariul de baza, cat si sporurile, primele, fondurile de premii, salariile de merit etc.
Potrivit Statului corpului diplomatic si consular al Romaniei, in Ministerul Afacerilor Externe exista un numar maxim de 746 de persoane in Centrala MAE si 1588 pentru Serviciul exterior. Serviciul exterior al Ministerului Afacerilor Externe cuprinde misiunile diplomatice, oficiile consulare si institutele culturale. Inainte de adoptarea ordonantei de urgenta pentru cresterea salariului diplomatilor, un ambasador roman avea un salariu de 2700 de euro.
Cresterile salariale ar fi urmat sa se situeze undeva intre 100 si 200%. Amendamentul stabileste si ca pensia de serviciu a membrilor corpului diplomatic si consular este de "80% din venitul lunar brut realizat din salarii in administratia centrala a MAE cu o luna inainte de implinirea varstei de pensionare". Salariul mediu net pe economie este 1.082 de lei. Veniturile cele mai mari se inregistreaza in mediul privat, recordul detinandu-l o persoana venita din domeniul retail-ului, care a incasat in 2006 in jur de 109.000 euro pe luna.
Integral in Gandul
http://www.banknews.ro/stire/16068_zeci_de_bugetari,_platiti_mai_bine_ca_presedintele_basescu.html