In perioada 2004-2007, piata creditelor ipotecare din Romania a crescut de aproape 4,8 ori, de la 840 de milioane de euro la 4 miliarde. Pana in 2009, reprezentantii companiilor imobiliare si ai bancilor sustin ca acest sector ar putea ajunge la 8 miliarde de euro. In ciuda evolutiei fulminante pe care au inregistrat-o, creditele ipotecare nu reprezinta decat 3,4% din PIB, volumul lor este de aproape 15 ori mai mic decat cel din majoritatea statelor din Europa. Diferenta mare este data si de faptul ca doar 5% dintre bucurestenii aflati in cautarea unei case au acces la credite de peste 100.000 de euro.
In 2005, creditele ipotecare contractate in Romania au atins nivelul de 1,4 miliarde de euro, cu aproape 40% mai mult decat in anul anterior. Acelasi procent de crestere s-a inregistrat si in 2006, cat piata imprumuturilor pentru locuinte a depasit 2 miliarde de euro.
In 2007, potrivit datelor furnizate de consultantii Coldwell Banker, in tara noastra au fost contractate credite ipotecare in valoare de 4 miliarde de euro. Ele au reprezentat 3,4% din produsul intern brut (PIB). Pentru 2009, asteptarile sunt duble, adica un volum de 8 miliarde.
Fata de multe state din Europa, nivelul imprumuturilor pentru case din Romania este aproximativ 15 ori mai mic. Asta inseamna ca piata este de abia la inceputurile sale si acest lucru va fi speculat la maximum de institutiile financiar-bancare.
Romania are o piata imobiliara atipica
Incepand din 2007, bancile au adoptat conditii de creditare mult mai flexibile decat in trecut, in acest fel crescand foarte mult accesul populatiei la imprumuturi, la fel ca si riscul neplatii datoriilor, pe de alta parte. Studiile de piata arata ca doar 5% din bucurestenii care isi doresc o locuinta pot obtine un credit de peste 100.000 de euro.
Acest lucru este determinat de mai multi factori, cel mai important fiind gradul foarte inalt in care romanii sunt proprietari ai caselor in care locuiesc (peste 80 la suta).
Asociata cu deschiderea pietei imobiliare spre exterior, odata cu aderarea la UE, oferta foarte redusa de noi spatii locative a condus la o explozie a preturilor imobiliare, care s-au majorat de circa 15 ori intre 2001 si 2008, paralel cu o crestere mult mai modesta a salariilor in aceeasi perioada, rezultand un numar foarte mic de cetateni care isi pot permite sa acceseze un credit imobiliar.
Suma de 100.000 de euro mentionata in acest studiu nu este aleasa la intamplare, ci reprezinta pretul cu care poate fi achizitionat un apartament cu doua camere intr-o zona nu foarte scumpa a Capitalei, asadar o locuinta medie, care constituie, insa doar un vis frumos pentru angajatii care au salariul mediu pe economie si care pot contracta un credit reprezentand doar circa 25-30 la suta din acest total.
Partea buna a acestor conditii mai mult decat draconice de creditare este protectia pe care aceste norme dure o confera fata de criza financiara de proportii care se va produce mai mult ca sigur in SUA si foarte probabil si in Europa de Vest.
Bancile comerciale romanesti vor fi ferite astfel de probleme similare celor din lumea dezvoltata economic, mai ales daca tinem cont de faptul ca forta lor financiara nu le-a permis sa finanteze sectorul imobiliar din SUA si de lipsa unor instrumente sofisticate pe piata financiara de la noi.
Cronica Romana
http://www.banknews.ro/stire/16035_creditul_imobiliar_ramane_inaccesibil_romanilor.html