Rapiditatea cu care acorda creditele si faptul ca nu cer prea multe acte au facut din institutiile financiare nebancare (IFN) o alternativa pentru romanii care vor un imprumut. Incantati de "avantajele" oferite de IFN-uri, clientii uita insa sa calculeze dobanzile si comisioanele foarte mari.
Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, finanţările acordate de instituţiile financiare nebancare totalizau 23,1 miliarde de lei (7 miliarde de euro) la finele anului trecut, ajungând la aproape o treime din soldul împrumuturilor pentru populaţie şi la 16% din totalul creditului neguvernamental.
Greutatea cu care obţin un credit de la bancă, mulţimea de acte necesare, birocraţia, dar şi slaba pregătire a multora dintre funcţionarii băncilor fac din instituţiile financiare nebancare (IFN) o alternativă pentru românii care vor un împrumut.
încântaţi de faptul că IFN-urile acordă credite mult mai rapid decât băncile şi cer mai puţine acte, românii uită însă să calculeze dobânzile şi comisioanele foarte mari.
Potrivit datelor Băncii Naţionale a României, finanţările acordate de instituţiile financiare nebancare (IFN) totalizau 23,1 miliarde lei (7 miliarde euro) la finele anului trecut, ajungând la aproape o treime din soldul împrumuturilor pentru populaţie şi 16% din totalul creditului neguvernamental. Majoritatea finanţărilor IFN reprezintă contracte de leasing, împrumuturile acordate de firmele de leasing însumând 20,3 miliarde lei (6 miliarde euro), adică 87% din total.
în acelaşi timp, IFN au acordat credite de consum (inclusiv vânzarea în rate prin magazine) de 1,9 miliarde lei (570 milioane euro) şi împrumuturi imobiliare de 0,9 milioane lei (270 milioane euro).
Aproximativ 90% din credite au fost acordate de instituţiile financiare nebancare înscrise în Registrul Special ţinut de BNR, şi doar o mică parte sunt finanţări ale celorlalte IFN-uri. Creditele totale acordate persoanelor fizice de băncile comerciale s-au situat la finele anului trecut la 71,5 miliarde de lei, în urcare cu aproximativ 82%, comparativ cu 2006. în decembrie 2007, valoarea creditelor acordate populaţiei şi firmelor de băncile comerciale s-a accelerat la 60,4% comparativ cu 2006, ajungând la 148,18 miliarde de lei, evoluţie sprijinită de avansul puternic, de 84%, al împrumuturilor în valută.
Curentul
http://www.banknews.ro/stire/16015_satui_de_banci,_romanii_se_arunca_in_bratele_ifn-urilor.html