Jumatate din apele uzate din Romania nu sunt epurate, 47 de localitati mari deverseaza apele uzate direct in natura si doar putin peste jumatate din populatia tarii are acces la alimentare cu apa si la canalizare, a declarat, miercuri, ministrul Mediului, Attila Korodi.
Prezent la lansarea unei finatari Phare, destinata sectoarelor prioritare de mediu, ministrul Mediului, Attila Korodi, a spus ca, potrivit unui studiu UE, Romania se afla pe locul doi, dupa Polonia, in ceea ce priveste deficitul structurilor de alimentare cu apa si de canalizare, pentru care este nevoie de investitii majore, iar Romania trebuie sa recupereze in urmatorii ani decalaje importante in raport cu tarile UE.
Astfel, potrivit lui Korodi, jumatate din apele uzate nu sunt epurate sau nu sunt suficient epurate, iar din cele peste 1.300 de statii de epurare de pe teritoriul tarii, 63% nu functioneaza corespunzator. Totodata, 47 de localitati, printre care orase precum Bucuresti, Braila, Galati, Tulcea, Craiova sau Drobeta Turnu-Severin, deverseaza apele uzate direct in natura.
De asemenea, Romania are o retea de canalizare de peste 18.000 de kilometri, de care beneficiaza doar 11,5 milioane de locuitori, din care zece milioane locuiesc la oras si un milion in mediul rural. In consecinta, orasenii beneficiaza de canalizare in proportie de 90%, in timp ce doar 10% din populatia de la sat are canalizare, a mai spus Korodi.
Totodata, doar 52% din populatia Romaniei beneficiaza si de alimentare cu apa si de canalizare, 16% din romani au doar apa curenta, iar 32% din populatie nu are acces nici la alimentare cu apa, nici la canalizare. Ministrul Mediului a facut si o comparatie cu tari din jur, astfel, in Cehia, 90% din populatie are acces la alimentare cu apa si la canalizare, iar in Ungaria, 90% din populatie are apa curenta si 60%, canalizare.
In opinia lui Korodi, autoritatile nu stau mai bine nici la managementul deseurilor, in Romania producandu-se anual aproape 37 milioane de tone de deseuri, din care 71% provin din activitatile de productie, iar 29% sunt deseuri municipale. Potrivit ministrului, cantitatea de deseuri se estimeaza ca va creste cu 0,8% pe an, pana in 2013.
Din deseurile municipale, 40% sunt reciclabile, jumatate dintre acestea putand fi recuperate. Din pacate, in Romania, doar 2% din materialele reciclabile sunt valorificate, a precizat Korodi.
Ministrul Mediului a atras atentia si asupra deseurilor provenite din constructii si din demolari, care sunt tot mai multe, datorita dezvoltarii sectorului imobiliar. Korodi a spus ca a elaborat un proiect de hotarare de Guvern, care urmeaza sa fie avizat de ministere si care reglementeaza activitatea firmelor de constructii, astefl incat acestea sa nu mai depoziteze deseurile la intamplare. Astfel, traseele pe care se transporta astfel de deseuri vor fi monitorizate, se vor verifica transporturile, iar in cazul in care se gasesc nereguli, se va merge pana la confiscarea licentelor de transport. Korodi a recunoscut ca simplele amenzi pentru nedepozitare corecta nu sunt de ajuns si trebuie dezvoltate alte instrumente care, desi mai birocratice, vor fi mai eficiente.
Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL) a lansat, miercuri, licitatia deschisa pentru "Schema de investitii pentru sprijinirea initiativelor sectorului public in sectoarele prioritare de mediu", finantata prin Programul Phare 2006 - Coeziune Economica si Sociala. Bugetul disponibil pentru licitatie este de 36,6 milioane de euro, din care 27,45 milioane de euro sunt bani europeni, iar 9,15 milioane de euro provin de la bugetul de stat.
Prin acest program, pot obtine finantare nerambursabila autoritatile publice locale din localitatile cu pana la 50.000 de locuitori, pentru dezvoltarea investitiilor pentru gestionarea deseurilor si pentru gospodarirea apelor si a apelor uzate. Valoarea unui proiect trebuie sa fie cuprinsa intre 100.000 si un milion de euro, iar solicitantul trebuie sa asigure o finantare proprie de cel putin 10% din valoarea proiectului. Proiectele vor fi depuse la Agentiile de Dezvoltare Regionala din cele opt regiuni, pana pe 25 aprilie, fiecare dintre acestea avand alocat un buget de peste 4,5 milioane de euro.
NewsIn
http://www.banknews.ro/stire/15958_doar_jumatate_din_populatia_romaniei_are_acces_la_apa_curenta_si_canalizare.html