BankNews.ro - The Business Republic

Bancile, tot mai prudente la acordarea de credite
Finante-Banci | Data Publicarii: 25-02-2008

Institutiile bancare considera ca sunt destul de prudente cand ofera populatiei imprumuturi, noteaza Adevarul. Propriile norme le apara de riscul indus de fluctuatiile valutare. In schimb, oficialii bancilor apreciaza ca majorarea provizioanelor ar putea sa nu determine efectul scontat de BNR.

Bancile comerciale au inceput sa-si dea seama de riscurile pe care le induce o creditare relaxata in valuta. Unele si-au luat de la bun inceput masuri de precautie prin setul de norme aprobate de banca centrala, altele le-au adaptat pe parcurs. "Cred ca toate bancile sunt constiente de riscul valutar si toate au luat masuri pentru minimizarea riscului. Acest lucru este atat in interesul bancii, cat si al clientului, astfel ca riscul asumat sa fie cat mai mic", a declarat presedintele Bancpost, Mihai Bogza.

Noua atitudine a bancilor s-a conturat tot mai evident dupa ce guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a subliniat in repetate randuri pericolul ce ar putea fi indus de excesul imprumuturilor in valuta.

Majorarea provizioanelor nu afecteaza toate bancile

In ceea ce priveste majorarea provizioanelor (lichi­ditati aflate in rezervele bancii in cazul acoperirii riscurilor de nerambursare) la creditele in valuta pentru debitorii expusi riscului, o parte din bancheri saluta masura BNR. Pentru bancile care se supun standardelor internationale de contabilitate (IAS), decizia nu va avea efectul scontat. Acestea sunt nevoite oricum sa asigure un nivel superior al provizioanelor fata de cel impus de banca centrala.

"Majorarea provizioanelor este o masura bine-venita intrucat noi am avut intotdeauna o atitudine prudenta si am inregistrat un grad de risc sub media bancara", spune presedintele BRD, Patrick Gelin. De asemenea, seful Volksbank, Gerald Schreiner, a explicat ca masura este, mai degraba, de natura sa ii avantajeze. Impunerea unor provizioane mai mari va reduce taxele pe care banca le are de platit catre stat.

Pe de alta parte, institutiile de credit subordonate contabilitatii nationale vor trebui sa opereze, odata cu adoptarea normei, majorari ale acestor rezerve. "Bancpost nu saluta, dar nici nu critica aceasta masura", comenteaza Bogza decizia bancii centrale.

Rezervele minime obligatorii, mai mari

Bancherii raman in continuare convinsi de faptul ca nivelul rezervelor minime obligatorii (RMO) este unul foarte ridicat. Totusi, acestia nu critica banca centrala. "Rata rezervelor minime obligatorii este mare si induce costuri suplimentare pentru bancile din Romania, care sunt discriminate astfel fata de bancile din strainatate. Nu critic, insa, masura din punctul de vedere al politicii monetare", ne-a declarat seful Bancpost. La randul sau, Gelin a subliniat ca prefera un nivel ridicat al RMO decat o proasta politica monetara.

Pe de alta parte, oficialul Volksbank vede necesara o reducere a nivelului RMO pentru creditele de investitii, dar nu si pentru cele de consum. Astfel, excesul de cerere din piata, generator de inflatie, ar putea fi diminuat.

Imprumuturile exclusive in lei, o teorie imposibil de pus in practica

Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, a propus recent sa se impuna populatiei creditarea doar in moneda in care isi obtine veniturile. Desi a fost doar o parere personala, Ghetea mentiona ca va ridica aceasta problema in cadrul Asociatiei Romane a Bancilor. Reactiile nu au intarziat sa apara. Bancherii vad propunerea ca o buna teorie, dar imposibil de pus in practica. "BRD a militat dintotdeauna pentru reducerea creditarii in valuta. Ramane de vazut cum va fi implementata aceasta masura. Sunt de acord cu ea ca principiu, dar nu si ca metoda", subliniaza Gelin.

In acelasi timp, prese­din­tele Bancpost, Mihai Bogza, este de parere ca o astfel de norma, desi aparent prudenta, ar genera de fapt alte riscuri. "Atata vreme cat nu exista resurse in lei pe termen lung, ar fi imprudent ca bancile sa acorde credite cu scadente de 10-20-30 de ani in moneda nationala, bazandu-se pe depozite cu scadente de 1-3 luni", ne-a explicat Bogza.

Integral in Adevarul

http://www.banknews.ro/stire/15880_bancile,_tot_mai_prudente_la_acordarea_de_credite.html