De obicei, prima intrebare pe care un posibil angajator ti-o adreseaza este "Ce poti sa-mi spui despre tine?". Ceea ce te intreaba persoana din fata ta e daca esti potrivit sau nu pentru jobul oferit. Raspunsul tau va da tonul intregii discutii.
Acest prim raspuns trebuie privit ca o reclama. Una de buna calitate, care sa te faca sa cumperi produsul. Pentru asta trebuie sa stii un detaliu important: ce presupune jobul pentru care dai interviul.
In primul rand trebuie sa-ti evaluezi abilitatile. Pentru asta, ar fi bine sa iti recitesti CV-ul si sa scrii pe o foaie cel putin zece atuuri pe care le ai.
Asta include aptitudinile specifice, de genul "cat de bine folosesti computerul", dar si cele generale (capacitatea ta de organizare sau puterea de concentrare). Trebuie sa evaluezi cat de folositoare iti sunt aceste calitati la noul loc de munca, dupa care decizi care dintre ele ar fi relevante pentru angajator. Acestea sunt "baza" reclamei tale!
Cum formulezi raspunsul?
Raspunsul trebuie sa inceapa cu o scurta introducere a propriei persoane. Aceasta cuprinde numele, prenumele si domeniul in care ai activat sau pentru care esti bine pregatit. Trebuie sa mentionezi si jobul pentru care aplici, ca sa nu existe neintelegeri. Urmeaza atuurile pe care le ai: incepi cu aptitudinile specifice si, abia apoi, le mentionezi pe cele generale. De obicei, angajatorii sunt foarte interesati de ceea ce ai facut pana acum. Cand iti prezinti joburile anterioare, e bine sa folosesti verbe de actiune, in fraze simple, clare, concise si directe.
Cat valoreaza calitatile tale?
De obicei, nu vorbesti despre cat de mare sa fie salariul pana cand angajatorul nu iti ofera slujba. Totusi, este bine sa stii dinainte cam care e salariul minim si cel maxim pentru jobul pe care il vrei. Chiar daca vrem cu totii salarii mari, ar fi bine sa evaluezi corect cam pe unde te pozitionezi tu intre salariul minim si cel maxim, tinand cont de calitatile, dar si de defectele pe care le ai, intrucat, atunci cand va veni momentul sa negociezi salariul, va trebui sa-ti pledezi cauza. O buna formulare ar fi aceasta: "Cu studiile si experienta pe care le am, ma astept, pentru inceput, la?". De preferat e sa spui o suma medie.
Tine minte: abilitatile si experienta ta profesionala sunt exclusiv baza de negociere. Angajatorul nu va fi niciodata interesat de cati bani ai in cont si nici de cati copii te asteapta acasa! Nu e vorba despre ce ai tu nevoie, ci despre ce are angajatorul nevoie, cat valoreaza atuurile tale si de ce valoreaza atat.
Trainingurile constituie un avantaj in orice CV
Instruire Un adaos bun la CV-ul tau sunt trainingurile la care ai participat in cariera ta. Atunci cand vrei sa participi la un astfel de curs de instruire, trebuie sa tii cont de cateva detalii, precum "Cine este persoana care sustine cursul si cat de buna este ea in domeniu?" si "Cine este compania care organizeaza programul respectiv?". Pentru a preintampina astfel de intrebari, organizatorii de cursuri au, pe paginile de internet, detalii despre obiectul de activitate si despre echipa de traineri. Spre exemplu, Business-Edu.ro a deschis, de curand, o sectiune Who's Who specializata, unde ii poti (re)cunoaste pe trainerii din Romania.
Compact