Aeroporturile din Bucuresti raman deschise pe durata summitului NATO, a declarat vineri secretarul de stat pentru organizarea summitului, Victor Micula, care a precizat ca zborurile vor fi concentrate pe Otopeni, in timp de Baneasa va fi folosit prioritar pentru parcarea aeronavelor.
Precizarile secretarului de stat intervin dupa o reuniune a Comandamentului NATO pentru summit, care a avut loc vineri, dar si in urma unor informatii contradictorii vehiculate saptamana aceasta de autoritati, informeaza NewsIn.
Niciun scenariu al comandamentului NATO nu prevede inchiderea aeroporturilor, a subliniat vineri Micula, care a facut precizarea ca aeroportul Baneasa va fi utilizat "prioritar" pentru parcarea aeronavelor oficiale ale delegatiilor, toate zborurile fiind concentrate pe Otopeni.
"In cursul diminetii de astazi (vineri -n.r.)a avut o intalnire la sediul SPP cu reprezentantii comadamentului NATO care coordoneaza dispozitivul de securitate si cu toti oficialii Ministerului Transporturilor care vor avea tangente cu organizarea summit-ului in perioada urmatoare. In cadrul acestei sedinte noi i-am informat pe acei colegi din Ministerul Transporturilor, care nu stiau acest lucru, ca niciunul dintre scenariile pe care lucram noi nu presupune inchiderea aeroporturilor, deoarece avem nevoie ca delegatiile si jurnalistii sa poata ajunge la Bucuresti. Ceea ce ne intereseaza pe noi este sa concentram traficul pe Otopeni, astfel incat sa putem parca aeronave pe Baneasa si in acest sens colaboram deja cu experti din cadrul Ministerului Transporturilor. Din punctul nostru de vedere, aeroporturile raman deschise - cu aceasta nuata, a concentrarii traficului pe Otopeni", a declarat Victor Micula, secretar de stat pentru organizarea Summit-ului NATO 2008.
Baneasa va fi utilizat "prioritar pentru aeronavele pe care le vom parca acolo", a explicat secretarul de stat. "Din punctul nostru de vedere, aeroporturile sunt deschise, cu nuanta concentrarii traficului pe Otopeni si practic aici se incheie discutia pe inchiderea traficului pe aceste aeroporturi", a punctat oficialul. "Nu exista o decizie de a inchide aceste aeroporturi si nici nu va exista o asemenea decizie. Otopeniul va fi mai aglomerat decat in mod obisnuit timp de cate va zile, dar am toata incredrea ca ne vom putea organiza incat sa faca fata volumului de trafic", a subliniat Victor Micula.
Secretarul de stat este convins ca vor putea fi asigurate conditii de securitate optime, in ciuda aglomerarii din acea perioada de pe Otopeni. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a acceptat scenariile comandamentului pentru organizarea summitului NATO si anume ca aeroporturile nu se inchid, a spus Micula.
Precizarile secretarului de stat pentru organizarea Summitului NATO intervin dupa ce premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat, miercuri, ca nu agreeaza inchiderea aeroporturilor Otopeni si Baneasa pe perioada desfasurarii summitului NATO, pentru ca asemenea masura ar afecta transporturile comerciale si de persoane. Premierul a cerut Ministerului Transporturilor sa vina cu o solutie. "Premierul i-a informat pe ministri ca nu agreeaza aceasta idee, pentru a nu afecta transportul de persoane si de calatori. Ministerul Transporturilor trebuie sa vina cu o varianta", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru, la finalul sedintei de guvern de miercuri.
Secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Antonel Tanase, informase, luni, despre intentia autoritatilor de a inchide aeroporturile Baneasa si Otopeni in perioada 2-4 aprilie, cu ocazia organizarii summit-ului NATO. "Studiem posibilitatea emiterii cat mai curand a unei hotarari de Guvern in acest sens, pentru ca operatorii de trafic aerian sa-si poata lua din timp masurile necesare", a spus Antonel Tanase. El a mai spus ca zborurile ce trebuiau sa aiba loc in aceasta perioada, de pe Otopeni si Baneasa, este posibil sa fie relocate pe celelalte aeroporturi din tara si a dat ca exemple aeroporturile din Constanta si Timisoara. Secretarul de stat a precizat ca initiativa acestei masuri a venit din partea MAE si MApN si nu este o exceptie, intrucat in toate orasele in care au avut loc summituri NATO s-a procedat la fel.
Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) anuntase, miercuri, ca dezaproba masurile de inchidere a aeroporturilor din Bucuresti propuse de catre organismul tehnic de organizare a summit-ului NATO pentru perioada 2-4 aprilie 2008. "Eu nu cred ca aeroportul din Frankfurt se inchide daca aterizeaza Bush acolo, nu e normal sa facem noi asa ceva. Ar putea cel mult sa impuna restrictii cu doua ore inainte si doua dupa. Ce se intampla cu acei oameni care au cumparat bilete si au intalniri, sunt pierderi mari pentru aeroporturi, masurile sunt duse la extrem, iar consecintele vor fi extraordinare. Noi am facut un demers si asteptam o reactie oficiala", a declarat miercuri pentru NewsIn presedintele ANAT Dragos Anastasiu.
Joi, dupa declaratia premierului Tariceanu, Antonel Tanase a precizat pentru NewsIn ca Ministerul Transporturilor are termen pana pe 15 martie sa stabileasca daca pe perioada summitului NATO aeroporturile Baneasa si Otopeni vor fi inchise. Secretarul de stat a spus ca urmeaza sa fie luata o decizie in special in privinta Aeroportului Henri Coanda (Otopeni), intrucat, in ceea ce priveste aeroportul Aurel Vlaicu (Baneasa), "s-a stabilit ca acesta va fi inchis". "Nu a fost semnat nici un ordin in acest sens", a subliniat Tanase."Urmeaza sa ne consultam daca pe Aeroportul Otopeni va fi restrictionat traficul, acesta va fi inchis sau se va desfasura activitatea normal", a adaugat oficialul. El a mentionat intalnirea ce urma sa aiba loc vineri intre reprezentantii SPP, Ministerului de Externe si Ministerului Apararii pentru a fi discutate masurile de securitate care vor fi luate pe perioada summit-ului NATO, precum si o analiza a traficului aerian din perioada 2-4 aprilie.
Romania se pregateste sa gazduiasca, in perioada 2-4 aprilie, aproximativ 6.500 de oaspeti straini, intre care 3.500 de jurnalisti. Summitul de la Bucuresti este considerat cel mai mare din istoria Aliantei. In afara delegatiilor din cele 26 de tari membre NATO, la summit vor veni reprezentanti a 23 de parteneri ai NATO pentru pace, plus delegatii din Australia, Japonia, Noua Zeelanda, Iordania, Singapore, precum si oficiali de la Banca Mondiala, Natiunile Unite, Comisia Europeana, a declarat Micula.
La Bucuresti vor fi organizate reuniunea Consiliului Nord-Atlantic, la care participa doar tarile NATO, apoi reuniunea Consiliului Parteneriatului Euroatlantic, formatul la care participa cei 23 de parteneri pentru pace impreuna cu cei 26 de aliati, si reuniunea legata de formatul ISAF (International Security Assistance Force) care consacrat misiunii din Afghanistan si care va include toate tarile aliate, toate tarile partenere pentru pace care sunt prezente in Afghanistan plus tarile care nu au o formula de partneriat cu NATO, dar sunt prezente in Afghanistan (Australia, Noua Zeelanda, Iordania, Japonia), precum si organizatiile internationale care se afla in Afghanistan (Banca Mondiala, Natiunile Unite, Comisia Europeana), a explicat secretarul de stat. In afara de acestea, vor mai exista doua reuniuni, una in formatul NATO-Ucraina, iar celalalta in formatul NATO-Rusia, a adaugat Micula.
Numai pentru doua dintre formatele de cooperare ale NATO nu sunt organizate reuniuni la summitul de la Bucuresti - formatul ICI (Istanbul Cooperation Initiative - Initiativa de Cooperare de la Istanbul), cu tarile din Golf, si formatul mediteranean, cu tarile din parteneriatul mediteranean, a precizat secretarul de stat.
Intrebat care dintre oficialii tarilor nemembre NATO si-au confirmat participarea la summit, Micula i-a mentionat pe premierii australian si neozeelandez. "Confirmarile vin pe parcurs. (...) In urmatoarele saptamani vom avea si celelalte confirmari", a spus Micula.
Redactia BankNews.ro
http://www.banknews.ro/stire/15853_aeroporturile_nu_vor_fi_inchise_pe_perioada_summitului_nato.html