BankNews.ro - The Business Republic

Europarlamentarii ciupesc din bugetul UE angajand personal fictiv
International | Data Publicarii: 22-02-2008

Legislativul European este in fierbere dupa ce cei 785 de eurodeputati au ajuns sa fie acuzati ca au fraudat banii contribuabililor europeni, noteaza Gandul. Parlamentarii au intrat in vizorul unei anchete interne declansata din cauza mai multor suspiciuni de fraudare a banilor pe care ei ii primesc de la bugetul comunitar pentru asistenta parlamentara, relateaza "Times" si "Euobserver".

Conform surselor anterior citate, deja a fost intocmit un raport de audit la nivelul Parlamentului European, care va intra cat de curand in atentia Oficiului European de Lupta Antifrauda (OLAF).

Parlamentul a incercat sa musamalizeze

Existenta acestui raport, care examineaza modul in care parlamentarii europeni au utilizat banii destinati asistentilor in perioada 2004-2006, a fost initial negata de purtatorul de cuvant al Legislativului de la Strasbourg.

El a recunoscut doar ca se poate vorbi de un anumit nivel de ingrijorare privind modalitatile diferite in care un europarlamentar isi angajeaza personalul pentru cabinet. Incercarea de a tine ascuns de ochii publicului documentul, care nu contine nume, ci doar subliniaza existenta unor "infractiuni individuale", a fost insa data in vileag chiar de un eurodeputat.

Liberalul Chris Davies, membru al Comisiei pentru Control Bugetar din PE, a declarat ca raportul este "tinut sub cheie", in subsolul sediului din Strasbourg al Legislativului. Numai membrii Comisiei de Control Bugetar au voie sa vada documentul, dar sunt obligati sa semneze o clauza de confidentialitate si nu au voie sa-si ia notite privind raportul, a mai relevat parlamentarul britanic.

Rude fara calificare - angajate

Motivul ascunderii "sub pres" a intregului demers intern, cu ocazia caruia s-au descoperit nereguli in platile a 167 de parlamentari europeni, este lesne de inteles. "Raportul este dinamita. Din punctul meu de vedere va conduce la acuzarea anumitor membri (ai PE-n.r.). OLAF a spus cat se poate de clar ca va afla numele celor care au fost audiati si, ulterior, incarcerarea lor (...) Daca aceasta este o conditie necesara pentru a reforma institutia, asa sa fie", a explicat Chris Davies.

E drept, sumele fraudate pot ajunge la cateva zeci de milioane de euro, avand in vedere ca lunar un eurodeputat primeste 15.496 de euro (conform "Ghidului practic pentru deputati") pentru indemnizatiile asistentilor (numarul lor poate fi de maximum trei). Astfel, in total, cei 785 de parlamentari primesc anual peste 140 de milioane de euro. O parte din aceste indemnizatii au mers, conform raportului de audit, direct in buzunarele eurodeputatilor care au angajat personal fictiv sau propriile rude, care nu aveau calificarea necesara, mai noteaza "The Times".

Unii dintre parlamentari au semnat contracte cu firme prestatoare de servicii care nu exista (sistem de plata prin care se foloseste o firma terta care se ocupa de contabilitatea, documentele etc, ale biroului parlamentar si care nu are nicio legatura administrativa sau juridica cu Parlamentul). Fraudele au fost in unele cazuri strigatoare la cer, mai remarca liberalul Davies, amintind cazul unui eurodeputat care a acordat asistentilor sai o prima de Craciun egala cu 19 remuneratii lunare.

Gandul

http://www.banknews.ro/stire/15837_europarlamentarii_ciupesc_din_bugetul_ue_angajand_personal_fictiv.html