BankNews.ro - The Business Republic

Salariile romanilor migreaza spre cele ale expatilor
HR/Cariere | Data Publicarii: 22-02-2008

A devenit deja o obisnuinta sa vorbim despre diferentele salariale, de cele mai multe ori majore, dintre strainii si romanii ce ocupa pozitii similare de top management in cadrul multinationalelor de pe piata romaneasca, noteaza Curierul National.

Justificarea pentru aceasta situatie este cat se poate de simpla: un expat are deja experienta in domeniul de activitate al companiei (de multe ori chiar in cadrul acesteia), putand fi chiar specializat in operatiuni de start-up. Cumulate, aceste doua avantaje fac, cel putin in prima faza, ca un strain sa fie o "alegere sigura" pentru angajator; prin contrast,  pregatirea unui roman pentru a ocupa un post de conducere inca de la intrarea pe piata a companiei este mai riscanta, necesitand nu de putine ori o serie de costuri suplimentare celor de salarizare.

Iata insa ca, pe masura ce piata romaneasca evolueaza, iar romanii capata experienta lucrand in cadrul companiilor multinationale, balanta salariala tinde sa se stabilizeze. Astfel, Daniela Kovacs, Senior Partner in cadrul companiei de recrutare si resurse umane Ants Performance, a declarat ca, in opinia sa, salariile expatilor nu vor mai creste in acest an. Motivul indicat de Kovacs consta in faptul ca salariile oferite de multinationalele din Romania se afla deja la un nivel suficient de ridicat pentru a "tenta" strainii dispusi la o relocare in afara tarii de origine.

In acelasi timp, Rudolf Fedorovici, consultant in cadrul companiei Advice Human Resources/EMA Partners International, a declarat: "Vad mai degraba motive pentru ca salariile expatilor sa scada". Estimare cat se poate de logica, avand in vedere faptul ca, in mod normal, salariile expatilor se afla in proportionaliate inversa cu nivelul de atractivitate (economica, culturala, politica) al tarii in care va avea loc relocarea acestora. Cum piata autohtona, desi inca emergenta, se indreapta cu pasi repezi catre maturizare, este logic ca si "riscurile" pe care si le asuma un strain la venirea in Romania sa fie mai mici - fapt ce se va reflecta direct in nivelul salariilor.

Cresterea "calitatii" strainilor, compensata de scaderea cantitatii

La aceasta previziune se impune insa o precizare: "Daca numarul si calitatea expatilor vor ramane aceleasi, salariile vor stagna sau chiar vor scadea", conform lui Fedorovici. Pe de alta parte insa, in cazul in care ceea ce putem numi "calitatea" strainilor (data de factori precum gradul de experienta, nivelul postului ocupat, dimensiunea si performantele companiei etc.) va creste, acelasi curs ascendent va fi urmat si de salarii. Aceasta deoarece un expat nu va accepta niciodata sa se mute intr-o alta tara pentru un salariu mai mic sau chiar egal cu cel pe care l-ar primi acasa.

Fedorovici a subliniat insa ca, in opinia sa, este probabil ca o crestere a "calitatii" expatilor sa fie compensata de o scadere a numarului acestora, pe masura ce strainii din cadrul multinationalelor tind sa predea stafeta romanilor - ceea ce ar duce la o echilibrare a pietei per ansamblu. De precizat este insa ca, oricat de mult ar tinde expatii sa fie inlocuiti de autohtoni, cei dintai nu vor disparea: companiile "isi vor aduce in continuare expati pentru ca la noi oameni foarte buni nu sunt", a subliniat Kovacs.

Accesul la piata internationala creste pretentiile autohtonilor

In contrapunct cu tendinta de stagnare a salariilor expatilor, cele ale top managerilor autohtoni vor creste anul acesta in medie cu 10-20%, pe fundalul ofertei autohtone reduse, a precizat Daniela Kovacs. Aceasta a subliniat ca, intr-aevar, exista o criza de personal la nivelul companiilor multinationale, intrucat oamenii valorosi de pe plan local, si asa putini la numar, prefera sa plece in afara datorita salariilor sensibil mai ridicate.

In contextul accesului tot mai larg catre piata internationala, a precizat reprezentanta Ants Performance, salariile pretinse de catre top managerii locali sunt "tot mai exorbitante", tinzand sa micsoreze diferentele fata de straini.

Aceeasi rata anuala de crestere pentru top managerii locali - 10-20% - a fost indicata si de Fedorovici. Acesta a adaugat insa, ca nu doar diferenta intre salariul unui autohton si cel al unui expat se ingusteaza, ci si cea dintre nivelul de remuneratie din tara si din strainatate pentru un roman.

In acest context, este posibil ca, pentru un salariu de 100.000 euro/an, cat ar primi pentru o relocare in Irlanda, un roman sa nu mai fie dispus sa plece atat timp cat in tara ar putea ajunge chiar la peste 70.000 euro/an.

Cu alte cuvinte, pentru a pastra top managerii buni in tara, angajatorii vor trebui sa ridice stacheta salariilor. "Singura justificare viabila a pretentiilor salariale e justificata de balanta cerere-oferta", a explicat Fedorovici, fapt pentru care "piata din Romania va sustine cresterea salariilor pentru autohtoni".

Aceasta deoarece "numarul managerilor e in continuare destul de redus, angajatorii nu au de unde alege, iar expatii nu sunt suficienti pentru a acoperi cererea", a adaugat reprezentantul Advice.

Integral in Curierul National

http://www.banknews.ro/stire/15835_salariile_romanilor_migreaza_spre_cele_ale_expatilor.html