Un proiect de decoratiune interioara va reusi doar daca vei stii sa te organizezi, noteaza Gandul. Specialistii te sfatuiesc sa asterni pe hartie detalii privind starea in care se afla fiecare camera si pasii pe care ii ai de urmat in scopul amenajarii ei. Retine ca este de preferat sa ai mai putine obiecte de mobilier si accesorii, care sa fie bine alese, decat sa umpli camera cu de toate.
In acest fel, vei putea investi mai mult in calitate si mai putin in cantitate. Investeste, mai intai, in cateva obiecte de mobilier de baza, pe celelalte urmand sa le achizitionezi in timp. Vei avea astfel tot timpul sa-ti gasesti masuta de cafea potrivita pentru living sau noptiera ideala pentru dormitor.
Inainte de a amenaja fiecare colt din locuinta, gandeste-te la rolul fiecarei incaperi. Bucataria serveste doar activitatii initiale (pregatirea si servirea mesei) sau si altor activitati (musafirii mai intimi o prefera livingului, copiii isi mai fac uneori aici temele)?
Livingul este incaperea unde va petreceti cea mai mare parte a zilei? Copiii se joaca in camera lor sau au un spatiu separat? Aceste clarificari te vor ajuta sa stabilesti modul in care vei aranja obiectele prin casa. Concentreaza-te pe cate o singura camera si nu trece la o alta daca nu ai terminat cu amenajarea pana in cele mai mici detalii a celei dintai. Renunta la lucrurile de care nu te mai folosesti de ceva vreme. Exista putine sanse ca acestea sa-si dovedeasca utilitatea in viitor. Daca au insa valoare sentimentala, nu trebuie sa le arunci, ci doar sa le rezervi un spatiu - o cutie, un dulapior - numai al lor.
In hol, va trebui sa nu-ti lipseasca cuierul. In plus, amenajeaza un loc unde vei pune incaltamintea sau cumpara un dulapior special pentru acest lucru. In acest fel, vei evita desperecherea sau imprastierea pantofilor. Poti, de asemenea, amplasa un scaun sau un fotoliu pentru a-ti fi mai usor sa te incalti sau sa te descalti.
In bucatarie, incepe cu sertarele. Renunta la tot ce nu-ti foloseste sau la ceea ce ai in mai multe exemplare. Nu este vorba despre vesela. Spre exemplu, iti va fi suficient un singur deschizator de conserve. Pune intr-un dulap obiectele electrocasnice pe care nu le folosesti zilnic. Daca bucataria este prevazuta si cu debara, regrupeaza obiectele pe rafturi, in asa fel incat sa stii intotdeauna de unde sa le iei.
In baie, nu aglomera spatiul din jurul chiuvetei. Sticlutele de parfum, sampoanele, cremele, lotiunile pot sta la fel de bine intr-un dulap special. Pe etajera de deasupra chiuvetei pastreaza doar pasta de dinti, periutele si sapunul. Verifica data de expirare a produselor cosmetice si arunca tot ceea ce are termenul de garantie depasit.
In dormitor, ocupa-te mai ales de spatiul de depozitare a hainelor, fie ca vorbim de clasicul sifonier, fie de modernul dressing. Grupeaza-ti hainele pe categorii. Aranjeaza cravatele, centurile si alte accesorii intr-un singur loc. Rezerva etajerele de sus pentru imbracamintea pe care n-o porti in sezonul in curs.
In camera copiilor, ai grija ca toate obiectele sa le fie la indemana. Daca nu are prea multe dulapioare, nu te sfii sa recurgi la cutii in care sa-i pui jucariile si care vor incapea sub pat. Pe pereti, poti aplica diferite cuiere in care sa-si puna hainutele, pe care le poarta prin casa sau la joaca, sau rucsacul.
Gandul