Premierul Hasim Thaci a anuntat ieri la ora 16.00, ora Romaniei, independenta provinciei Kosovo, noteaza Curierul National. Thaci a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca a convocat o sesiune extraordinara a Parlamentului pentru a vota independenta provinciei sarbe, relateaza AFP.
"Trebuie sa va informez ca am placerea si onoarea de a fi convocat o sesiune extraordinara a Parlamentului", a declarat el. "Trebuie sa luam decizia de a face astfel incat Kosovo sa faca parte dintre tarile independente", a adaugat acesta. "Pe agenda este declararea independentei" provinciei sarbe, a mai spus Thaci. In cererea sa scrisa transmisa Parlamentului, Thaci cere deputatilor sa se pronunte in legatura cu planul trimisului special al ONU, Martti Ahtisaari, care preconizeaza o independenta "sub supraveghere internationala". El saluta si viitoarea desfasurare a misiunii Uniunii Europene, care se va ocupa de supravegherea primelor momente de independenta a Kosovo.
Misiunea UE va prelua sarcinile Misiunii ONU in Kosovo (MINUK), ce administreaza provincia de la incheierea conflictului dintre fortele sarbe si gherilele separatiste albaneze, in 1999. SUA si mai multe tari ale Uniunii Europene si-au exprimat in ultimele saptamani intentia de a recunoaste rapid independenta Kosovo. In schimb, autoritatile de la Belgrad, sustinute de Rusia, si sarbii din Kosovo se opun independentei provinciei. Belgradul a "anulat" deja orice decizie in acest sens a autoritatilor din Kosovo.
UE se pregateste sa trimita aproape 2000 de persoane in Kosovo
UE se pregateste sa trimita aproape 2.000 de persoane in Kosovo, pentru a insoti primii pasi ai provinciei dupa proclamarea independentei, ca o marturie a dorintei europene de a stabiliza zona Balcanilor si de a integra tarile din regiune. Obiectivul misiunii europene, denumite EULEX Kosovo, este de "a ghida si consilia institutiile din Kosovo in toate domeniile legate de statul de drept", de a crea "o justitie independenta si multietnica" si o politie multietnica.
Unii dintre cei 1.500 de politisti care fac parte din misiunea UE vor dispune si de prerogative executive limitate, pentru a putea corecta eventualele deficiente ale politiei locale. Tarile UE si-au dat pe 4 feabruarie acordul juridic pentru crearea misiunii, iar decizia de lansare a fost luata sambata. Germania si Italia vor fi principalii contributori la aceasta misiune, care va avea nevoie si de 1.000 de angajati locali.
In afara statelor membre UE (cu exceptia Maltei, care nu dispune de mijloacele logistice necesare), la misiune vor mai participa si Statele Unite, Turcia, Croatia, Norvegia si Elvetia. Sosirea politistilor, a vamesilor si a magistratilor europeni se va intinde pe o perioada de patru luni, iar efectivele misiunii vor putea fi suplimentate in caz de nevoie.
Abia dupa ce toti membrii misiunii UE vor ajunge in Kosovo, misiunea ONU, care administreaza provincia din 1999, va preda prerogativele guvernului din Kosovo.
Durata EULEX - care dispune de un buget de 205 milioane de euro pentru primele 16 luni - este limitata pentru moment la o perioada de 28 de luni.
Independenta provinciei Kosovo va consolida incercarea regiunii separatiste Nagorno-Karabah, sprijinita de armeni, de a fi recunoscuta ca stat, a declarat premierul armean Serzh Sarksyan. Sarksyan a stabilit o legatura intre provincia sarba, care urma sa-si proclame ieri independenta, si Nagorno-Karabah, unde separatistii etnici armeni s-au separat de Azerbaidjan intr-un razboi din anii '90, insa nu au obtinut recunoastere internationala.
Curierul National
http://www.banknews.ro/stire/15697_provincia_kosovo_si-a_declarat_independenta.html