Iesirile de capital au depasit intrarile cu 16,8 miliarde de euro, mai mult cu un miliard de euro decat prognoza oficiala, noteaza Adevarul. Anul trecut au crescut in viteza repatrierile de profit ale strainilor si transferurile romanilor in strainatate. Sunt semnale ca economia are, in primul rand, un mare deficit de incredere.
Banca Nationala a informat ieri ca, in 2007, contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 16,8 miliarde de euro. Probabil ca si Banca Centrala BNR se sperie de aceasta suma, pentru prima data uitand sa informeze si cat este cresterea fata de anul precedent. Adevarul este ca 2007 a "depasit" cele mai pesimiste prognoze, cu o crestere a deficitului de 66,1%, mult peste cele anterioare (44,8% in 2006, 35,1% in 2005, 43,9% in 2004).
Mai relevanta este comparatia cu performanta economiei, masurata prin PIB. In 2007, deficitul trece de 14% din PIB-ul estimat, de departe cea mai mare proportie de pana acum (10,3% in 2006, 8,7% in 2005). De notat ca potrivit ultimei prognoze oficiale, deficitul de cont curent ar fi trebuit sa fie cu aproape un miliard de euro mai mic.
Deficit mare = devalorizare si inflatie
Statistica este si mai urata cu cat sunt detaliate sursele acestui deficit. Evident, principala cauza ramane deficitul comercial - prapastia dintre importuri si exporturi se adanceste, ajungand la 17,3 miliarde de euro, pentru prima data ajungand la aproape jumatate din exporturi.
Tot pentru prima data apar alte performante negative. Astfel, investitiile straine directe acopera mai putin de jumatate (42%) din deficitul de cont curent (in 2006, gradul de acoperire era 91%). Reducerea capacitatii de finantare a deficitului economiei aprinde un semnal de alarma in randul investitorilor volatili, cei care isi pot retrage rapid banii.
Iar increderea acestora si cum se mai spune, "apetenta la risc" sunt deja la cote de avarie, tinand cont de contextul international. Iesirea sumelor pune presiune pe curs, iar continuarea devalorizarii inseamna in primul rand scumpirea importurilor, deci adancirea inflatiei (in conditiile in care, dupa cum se vede, economia este dependenta de importuri).
Integral in Adevarul
http://www.banknews.ro/stire/15650_deficitele_din_economie_scapa_de_sub_control.html