In Romania, 90% dintre credite sint acordate in valuta. In Bulgaria, ponderea lor este de 36%, noteaza Cotidianul. Stabilitatea monedei este considerata principala cauza a acestui fenomen. "Oamenii iau credite in leva, deoarece dobinzile sint stabile, iar salariile, desi sint negociate in euro, se incaseaza in leva, o moneda sigura", afirma Deyan Vassilev, CEO al Finzoom Financial Guide Network.
Acesta afirma ca, in Romania, imprumuturile in euro sint foarte raspindite, in jur de 90%, in timp ce in Bulgaria, cifra este de 36%. "Acest lucru se intimpla pentru ca oamenii iau credite in leva, care este din 1997 o moneda sigura", spune specialistul Finzoom. El adauga ca banca centrala din Bulgaria nu are o politica monetara independenta, dar acolo exista un currency board, ca in Letonia.
Desi au avut o evolutie similara dupa socialism, in termenii boomului, iar oamenii au acelasi tip de nevoi, in sensul ca doresc sa faca un imprumut pentru a cumpara o casa, exista diferente care nu tin atit de consumator, cit de ofertele bancare valabile pe piata. Specialistul Finzoom subliniaza faptul ca banca nationala din Bulgaria intervine mai putin la nivel microeconomic preferind sa lase bancile sa isi dezvolte si sa isi administreze produsele. "Se pare ca banca nationala din Romania este restrictiva si orientata catre control.
Aceasta nu permite bancilor sa ia in considerare veniturile nedeclarate oficial. Daca ai 1.000 de lei salariu oficial, maximumul pe care il poti lua este 40%, iar rata lunara nu poate fi mai mare de 400 de lei", afirma specialistul. In schimb, in Bulgaria, produsele sint variate, acolo existind imprumuturi pentru cei cu venit nedeclarat. "Banca centrala nu reglementeaza modul de functionare a celorlalte banci. In Bulgaria, unele banci au oferit produse celor cu venit neoficial si astfel oamenii au putut lua imprumuturi mai mari. La nivel microeconomic exista mai multa flexibilitate", adauga acesta.
O alta diferenta dintre Romania si Bulgaria in ceea ce priveste creditul pentru casa o reprezinta avansul maxim platit pentru achizitionarea unei locuinte. Daca la noi, in scoringul bancii, cintareste foarte mult venitul clientului, in Bulgaria, institutiile financiare sint mai conservatoare, riscind sa acorde credite cu avans 0% doar in cazul achizitiei de proprietati ultracentrale. Preturile locuintelor au crescut si in Bulgaria, astfel ca un apartament nou, construit pentru clasa medie, costa intre 900 si 1.500 de euro/mpc, adica aproximativ la fel ca in Romania. Analistii imobiliari considera insa ca, in materie de imobiliare, Bulgaria nu este inaintea noastra. "Chiar daca se vorbeste mult despre piata imobiliara din Bulgaria, eu cred ca mai au destul pina sa ne ajunga. Totusi, exista si in Romania cerere pentru proprietati in aceasta tara", spune Liviu Ureche, certified international properties specialist.
La sfirsitul anului 2007, valoarea creditelor ipotecare din Romania era de patru miliarde de euro, potrivit unei statistici comparative Romania-Bulgaria, realizata de Finzoom, companie de consultanta financiara si brokeraj bancar. Studiul arata ca, la nivelul anului 2006, Romania inregistra doua miliarde de euro, ceea ce inseamna o crestere anuala de 100%. Aceasta cifra, de patru miliarde de euro, reprezinta 3,5% din PIB. "In Bulgaria, valoarea creditelor ipotecare insumeaza trei miliarde de euro, dar economia este de doua ori si jumatate mai mica", spune Deyan Vassilev. In Bulgaria, cota creditelor pentru casa in PIB este de aproximativ 11,3%, triplu fata de Romania.
Integral in Cotidianul