Frauda bancara apare atunci cand institutiile de creditare nu respecta normele interne de securitate, cerute de BNR. Este parerea directorului adjunct al Directiei de Investigare a Fraudelor, Claudiu Scarlatache. El spune ca filialele bancilor straine se bucura de aceleasi masuri de securitate fie ca sunt in Romania, in Statele Unite sau in America de Sud.
Scarlatache a adaugat ca atat frauda traderului francez, cat si cea a angajatei BRD sunt cazuri izolate, pentru care cei doi vor raspunde in fata legii. Banca va acoperi prejudiciile si se va indrepta si ea impotriva angajatilor responsabili. "Bancile au norme interne clare dupa prescriptiile BNR, norme interne de cunoastere a clientelei, de manipulare a parolelor, de recrutare a angajatilor. Atata timp cat normele nu sunt respectate pot aparea astfel de fenomene, dar asta nu inseamna ca bancile nu si-au reglementat bine modul si circuitul intern al documentelor, modul de securizare", a declarat reprezentantul Directiei de Investigare a Fraudelor.
Claudiu Scarlatache spune ca frauda nu va afecta imaginea sectorului bancar romanesc. De asemenea, Scarlatache crede ca banca si-a indeplinit atributiile, dovada fiind si recuperarea unei parti din frauda. "Nu putem pune stigmatul asupra unei banci si cu atat mai putin asupra intregului sistem bancar romanesc. E atitudinea unei persoane care va raspunde penal. Restuzl celor afectati de frauda vor fi despagubiti in urma transferului neautorizat. Banca a sesizat imediat organele de politie si sumele au fost in mare parte blocate", a adaugat Scarlatache.
The Money Channel
Mai citeste si:
Furt de 2,2 milioane de euro la o sucursala a BRD
http://www.banknews.ro/stire/15400_frauda_brd_nu_va_afecta_imaginea_sectorului_bancar.html