Pe o piata in care nu mai poti "simti" frica sau "vedea" lacomia, traderii precum Jerome Kerviel, care a cauzat piederi de aproape cinci miliarde euro grupului bancar Societe Generale, pot fi din ce in ce mai multi, arata un studiu publicat de Reuters.
Pietele bursiere au reprezentat o "arena" foarte riscanta de la crearea lor, la jumatatea secolului al XVII-lea, insa anumiti analisti sunt de parere ca traderul invinuit de piederea de aproape cinci miliarde euro anuntata de Societe Generale reprezenta un accident usor de prevazut, mai ales de la trecerea la sistemele electronice de tranzactionare.
Analistii cred ca anonimitatea pietelor electronice, impreuna cu aptitudinile cerebrale necesare analizarii unor riscuri de tranzactionare din ce in ce mai complexe, sporesc problemele unei slujbe ce implica rularea unor sume de multe milioane de dolari zilnic.
"Daca esti un hacker, si daca ai cunostinte privind sistemele de securitate, intregul sistem este usor de penetrat", a declarat un analist al pietei bursiere tinand de compania Cantor Index din Londra, David Buik, care a inceput meseria de trader in urma cu 44 de ani.
Multi dealeri sunt sceptici ca Jerome Kerviel, in varsta de 31 de ani, care a dobandit o faima chiar mai mare decat traderul Nick Leeson, responsabil de falimentul bancii Barings, este sigurul vinovat.
Insa intregul scandal, conform parerii traderilor, este util la dezvaluirea unui avantaj pierdut de sistemele moderne - instinctul animalic.
"Iubesc calculatoarele si tot ce implica acestea, insa, trebuie sa am si o viata personala! Aceasta meserie este in primul rand despre a privi oamenii in ochi, sa le vezi limbajul corpului, sa vezi daca te mint sau daca iti spun adevarul", a declarat Buik.
"Prefer sa ma uit in ochii celor cu care negociez. Sa le vad frica sau bucuria", a adaugat acesta.
Conversia globala catre tranzactionarea electronica - cauzata in principal de masurile de reducere a reglementarii pietei bursiere londoneze la inceputul anilor 1980 - a redus cheltuielile, sporind considerabil numarul tranzactiilor ce pot fi efectuate.
Valoarea totala a actiunilor tranzactionate pe plan global in 2006 s-a ridicat la 69,8 mii de miliarde dolari, fata de suma de doar 840 miliarde in 1980 - reprezentand o crestere de aproximativ 800 de ori in ultimul sfert de deceniu, conform Federatiei Globale a Burselor.
Piata derivativelor este chiar si mai mare.
In 2007 au fost tranzactionate contracte futures in valoare de 1,2 mii de miliarde dolari - riscul total ridicandu-se la aproximativ 73 mii de miliarde dolari, conform Reuters.
Un trader ar putea efectua singur tranzactii de valori "astronomice", in tacere, abuzand de anonimatul si complexitatea sistemelor de tranzactionare ultra-rapide, care au deschis usa pentru traderii neatenti, care pot sa isi ascunda pierderile intr-un adevarat labirint de date.
In mod traditional, pe pietele unde se risca sume foarte mari de bani, traderi au format grupuri unite, in care increderea este obtinuta cu greu, insa in era schimburilor electronice acest lucru este dificil.
"Nu sti niciodata cu cine tranzactionezi", a declarat un trader al WH Ireland din Londra, Les Ames. "Insa in trecut, in fiecare zi pe ringul bursier te puteai intalni cu cineva cu care ai avut dispute, si, in concluzie, incercai sa limitezi nivelul disputelor", a adaugat acesta.
Societe Generale a precizat ca Kerviel a elaborat un sistem complex de tranzactii fictive menite a elimina o parte din riscul "pariurilor" sale uriase pe evolutia indicilor europeni, reusind astfel sa isi ascunda adevarata expunere pe piata.
Alti traderi de o varsta asemanatoare cu cea a lui Kerviel impart aceleasi motivatii - de a se imbogati, a dobandi statut social, de a "invinge sistemul". Insa dupa cinci ani de crestere constanta, generatia noua nu are memoria pierderilor, iar bancherii sunt de parere ca traderii au mai multe aptitudini tehnice decat psihologice.
"Ne-am indepartat de modul mai personal de tranzactionare catre persoane mult mai cerebrale", a declarat un trader de derivative al companiei TradIndex din Londra, Manoj Ladwa.
Bancile angajeaza momentan ingineri si absolventi de cursuri de management de la principalele scoli economice pentru a ocupa rigurile de tranzactionare, tranformate in locuri impersonale, unde randuri de traderi in separeuri tranzactioneaza prin intermediul calculatoarelor.
Pe un ring bursier modern, vocile si lumina au tonalitati scazute.
Angajatii, imbracati de obicei in gri, muncesc in separeuri marcate prin ecusoare, din care lipsesc poze cu familia, plante sau obiecte personale.
Elita educata insa a inlocuit insa pe "baietii descurcareti", cu experienta strazii, unde afacerile se faceau in persoana. Momentan, se cere o diploma de inginerie sau alte domenii cu legatura in stiintele reale.
In trecut era nevoie de o voce puternica, o personalitate marcanta si - conform spuselor unor trader - "abilitatea de a efectua calcule contabile in limbajul colocvial al vremii".
Un purtator de cuvant al unei banci a afirmat ca noii traderi primeau o carte albastra de dimensiuni mari si un calculator in prima lor zi de tranzactionare, si daca traderul era prins folosind calculatorul in timpul orelor de tranzactionare, o carte albastra ar fi zburat in directia capului lui.
Apoi, cand riscurile au devenit mult mai complexe, necesitand monitorizare din partea unor sisteme informationale, Les Ames afirma ca disciplina si atentia umana a disparut.
Ames a parasit ringul de tranzactionare in 1971, insa a revenit in 1986 pentru a descoperi o scena total schimbata, avand in vedere ca bursa de la Londra decisese sa elimine tranzactionarea directa, pe ring, preferand sistemul electronic.
Inainte de trecerea la sistemul electronic, tranzactiile erau efectuate in fata multor pahare de bautura, urmand a fi executate in ziua imediat urmatoare.
Barurile Dirty Dick's, The Hatchet (Securea) si The Golden Fleece (Lana de aur) erau printe cele preferate de traderi, fiind in general pline de barbati zgomotosi, inconjurati de fum de tigara, femeile si televizoarele fiind strict interzise.
"Multe tranzactii se faceau printr-o strangere de mana, si toata lumea avea incredere in toata lumea", a declarat un broker al Dawntraders.co.uk, Tony Craze, care a lucrat in sectorul serviciilor financiare inca din 1964.
Tranzactiile erau deseori scrise pe o bucata de hartie in timpul unui pranz.
Acum este imposibil sa "simti" cand se intampla ceva.
"Nu prea stii ce fac altii, din cauza ca traderii tranzactioneaza in continuare insa nu mai este nimeni care sa tipe pe ringul bursier", a declarat Ladwa.
NewsIn
http://www.banknews.ro/stire/15360_frauda_de_la_societe_generale_dovedeste_ca_traderii_si-au_pierdut_instinctele_animalice.html