BankNews.ro - The Business Republic

Scandalurile bursiere sunt un pret al inovatiei si dezvoltarii economice
International | Data Publicarii: 30-01-2008

In afara de amploarea imensa, ceea ce este uimitor in legatura cu frauda de 4,9 miliarde dolari de la Societe Generale (SocGen) este impresia ca excesele de pe pietele financiare nu au, nu au avut si probabil nici nu vor avea vreodata limite, comenteaza Reuters.

La fel de derutant este si faptul ca politicienii declara de fiecare data cand se declanseaza o astfel de criza ca de data aceasta trebuie facut ceva si chiar se vor lua masuri pentru a impiedica repetarea unei astfel de situatii.

Cu toate acestea, istoria se repeta cu o regularitate atat de inspaimantatoare, incat unul dintre analistii de la agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service, Pierre Cailleteau, spune ca guvernele au facut, de fapt, un pact cu diavolul.

Liderii politici, arata Cailleteau, accepta tacit ideea ca fara risc nu exista nici castig, iar crizele si problemele financiare ocazionale sunt pretul care trebuie platit pentru asumarea riscului, care in restul timpului creeaza bogatie si crestere economica.

"Acceptarea existentei crizei este pactul faustian pe care l-au facut politicienii cu industria financiara", a spus Cailleteau, care lucreaza, de altfel, la una din companiile acuzate ca nu au anuntat criza de pe segmentul american al creditelor ipotecare cu grad mare de risc si efectele de domino ale acesteia.

Alternativa, comenteaza analistul de la Moody's, ar trebui sa fie drastica, obligand, de exemplu, bancile sa isi majoreze inzecit rezervele de capital, situatie in care riscul nu ar mai fi cel al unei caderi, ci al sufocarii inovatiei si cresterii economice.

"Nu vor mai exista crize financiare, dar nu va mai exista nici o irigare a economiei", a aratat Cailleteau.

Vremea decontului

Acum, insa, se pare ca a sosit momentul achitarii notei de plata, dupa cinci ani de crestere economica solida si de rate ale dobanzilor care au sustinut un mediu de investitii fara griji, mai scrie Reuters.

In urma cu zece ani, una dintre cele mai mari caderi a fost cea a unui fond de risc - LTCM - considerat de analistii de pe Wall Street ca un exemplu al geniului financiar, pana la intrarea sa in colaps.

Apoi a urmat o perioada scurta de crestere, dupa care a venit prabusirea dot-com-urilor.

Iar acum, piata se confrunta cu problemele declansate din sectorul american al creditelor ipotecare cu grad mare de risc.

Acestea au avut un efect de domino, declansand o criza a creditelor de pe pietele internationale, cand bancile si investitorii specializati si-au dat seama ca nu stiu exact care sunt expunerile fiecaruia la creditele care au fost contractate, impachetate si vandute mai departe ca valori mobiliare ce pot fi tranzactionate la bursa.

"Cireasa de pe tort" a venit saptamana trecuta, cand Societe Generale a anuntat ca a pierdut 4,9 miliarde euro si a acuzat un trader in varsta de 31 de ani ca a facut tranzactii la termen neacoperite pe indici bursieri cu o valoare de zece ori mai mare.

Evenimentul a reamintit jucatorilor de pe pietele financiare de alte scandaluri asemanatoare, desi amploarea acestuia le depaseste pe toate celelalte, inclusiv pe cel care l-a avut ca protagonist pe traderul Nick Leeson, care a falimentat banca britanica Barings in 1995.

Leeson considera ca tranzactionarea neacoperita este o practica frecventa si a fost socat doar de amploarea pierderilor de la Societe Generale. "Cred ca tranzactionarea neacoperita este ceva obisnuit pe pietele financiare", a spus Leeson, intr-un interviu acordat BBC.

"Este exact aceeasi situatie ca la Barings in 1995, ca la Allied Irish Banks acum cativa ani, iar apoi la National Australia Bank", a explicat Leeson.

Leeson si-a petrecut cativa ani intr-o inchisoare din Singapore, iar apoi s-a stabilit in vestul Irlandei, unde este directorul general al Galway United Football Club si cere sa fie platit ca sa vorbeasca despre perioada in care era trader.

Un profesor de la London School of Economics, Willem Buiter, care a facut parte si din consiliul de politica monetara al bancii centrale a Marii Britanii, considera, la randul sau, ca situatia arata foarte rau.

"Semizeii marii finante au crescut atat de mult,incat nu-i mai incap cizmele", a explicat situatia Buiter, pentru Reuters.

Premierul britanic Gordon Brown a discutat marti cu lideri din Germania, Franta si Italia, cu care stabilise inca din decembrie ca va analiza amenintarile provocate de criza creditelor.

Intre timp, insa, printre motivele de ingrijorare se numara si situatia de la Societe Generale .

"Ceea ce ar trebui politicienii sa faca, de fapt, este sa schiteze cativa pasi simpli, dar concreti, pentru crearea unui sistem de supraveghere mai puternic", crede un economist sef de la divizia de banca de investitii a UniCredit, Marco Annunziata.

"Altfel, pericolul este ca declaratiile vagi de intentie sa para triviale, in timp ce din economie si din sistemul financiar iese fum", a avertizat Annunziata.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/15207_scandalurile_bursiere_sunt_un_pret_al_inovatiei_si_dezvoltarii_economice.html