BankNews.ro - The Business Republic

Mai toate bancile romanesti au scumpit creditul
Finante-Banci | Data Publicarii: 24-01-2008

Intre 0,5 si 1% in medie si pina la maximum 3%. Acestea sint procentele pe care bancile romanesti le-au adaugat la dobinzile produselor de creditare, noteaza Cotidianul. Mai mult, o parte a institutiilor de credit au ales sa majoreze si comisioanele sau chiar sa introduca unele noi. Aceste modificari sint urmarile directe ale cresterii inflatiei si ale majorarilor dobinzii de politica monetara. Iar scumpirea creditului nu se va incheia aici, dupa cum arata cifrele macroeconomice. "Banca Nationala isi va apara tinta de inflatie. Dobinda de politica monetara va creste si in februarie cu 0,5%. Acest lucru va duce, probabil, si la o scumpire a creditarii", spune Lucian Anghel, analistul-sef al BCR.

De altfel, majoritatea bancherilor din Romania anticipau inca de la finele anului 2007 cresteri ale costurilor creditarii. Printre acestia si presedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu, care vede o crestere de pina la 2% a dobinzilor la credit pe ansamblul acestui an. Si Unicredit, intr-un raport recent, arata ca dobinzile vor urca in 2008 ca urmare a reinflamarii inflatiei. Majorarile de dobinda se aplica tuturor creditelor pe care bancile le au in portofoliu, deci si creditelor deja acordate, cu exceptia situatiei in care creditatul se afla inca in perioada (de maximum 3 ani) cu dobinda fixa stabilita prin contract.

BCR a dat semnalul si a facut-o in modul cel mai transparent posibil, printr-un comunicat de presa. Astfel, cea mai mare banca din Romania a indexat dobinda la credit cu 0,5% in medie. Sint insa si cresteri mai mari, cum gasim la creditul Camin Extra BCR cu dobinda fixa pe trei sau cinci ani, unde dobinda a urcat cu 1,13%, pina la 9,94% pe an. "Decizia de majorare a dobinzilor este efectul direct al deciziei BNR (de majorare a dobinzii-cheie) si al evolutiei pietelor financiare internationale. Majorarea nivelului dobinzii in RON este determinata de cresterea de catre BNR a ratei dobinzii de politica monetara la 8% ca urmare a evolutiei nefavorabile a indicatorilor macroeconomici, indeosebi a ratei inflatiei", explica un comunicat al bancii.

BRD a crescut dobinda la un singur credit in lei, adica cel de nevoi personale cu garantii reale, spun reprezentantii bancii. Aceasta crestere este de 1,65% pina la 10,26%. Pe de alta parte, banca a decis sa majoreze cu 1% dobinda la creditele Habitat Plus si Habitat Ipotecar, pina la 6,75% pentru varianta cu dobinda fixa pe un an in euro, dar a redus cu 1,25% dobinda la varianta in dolari cu dobinda variabila, potrivit finzoom.ro. Raiffeisen nu a operat pina acum nici o modificare de dobinda.

UniCredit Tiriac spune ca a "aliniat" dobinzile la credit avind in vedere ca a mostenit produse de la trei banci diferite (fostele HVB, Banca Tiriac si UniCredit). Asadar in portofoliul bancii exista unele credite care s-au scumpit si altele care s-au ieftinit. Reprezentantii UniCredit Tiriac ne-au spus ca media cresterilor este de 1%, iar cea a scaderilor de 3%. La creditul pentru orice pe 5 ani dobinda a crescut insa cu 3%, atit la lei, cit si la euro, pina la 7,95%, respectiv 6,95% pe an. UniCredit Tiriac a introdus si un comision nou de 0,5% aplicat la soldul creditului. Banca a operat si modificari in jos, cum ar fi la unul dintre creditele imobiliare.

Un alt jucator important din piata bancara care a marit dobinzile la doua dintre produsele pe care le ofera este ING. Banca olandeza a crescut dobinda anuala la creditul de nevoi personale cu ipoteca pina la 7,25% pentru euro, adica a facut o indexare de jumatate de punct procentual. Alpha Bank are, la majoritatea creditelor, doar majorari marginale datorate in primul rind modificarilor dobinzii EURIBOR. Totusi, creditul auto s-a scumpit cu 1,3%, in timp ce creditele imobiliare au suferit majorari de dobinda de 0,25%.

Banca Romaneasca a crescut dobinda la creditul de nevoi personale in lei cu 1,1% pina la 12,6%. Piraeus Bank, una dintre institutiile de credit cu cele mai importante cresteri pe retail, isi baga saptamina aceasta sefii in sedinta pentru a decide daca vor creste sau nu dobinzile. Noile valori le aflam saptamina viitoare, insa toate premisele trimit catre o majorare.

Cotidianul

http://www.banknews.ro/stire/15083_mai_toate_bancile_romanesti_au_scumpit_creditul.html