Apelurile la boicotarea telefoanelor mobile Nokia se intetesc in clasa politica germana, dupa decizia companiei de a inchide uzina din Germania pentru a deschide una in Romania, relateaza AFP. "In ceea ce ma priveste nu va mai fi un telefon mobil Nokia in casa mea", a afirmat Beck intr-un interviu acordat publicatiei Bild am Sonntag, potrivit textului difuzat sambata.
"Nu-mi sta in fire sa chem la boicotarea unui produs. Dar pentru mine - si fara indoiala e cazul pentru numerosi germani - numele Nokia nu mai suna bine de o saptamana", a adaugat el, precizand: "Nu vreau sa-mi amintesc de fiecare data ca vorbesc de pe acest telefon devenit un incredibil subiect de controversa".
Nokia a anuntat marti ca pana la junmatatea anului va inchdie uzina din Bochum, circa 2.300 locuri de munca fiind amenintate direct si alte cateva mii indirect, intr-o regiune in plina restructurare si care continua sa sufere in urma inchiderii minelor de carbuni. O ampla manifestatie va avea loc marti in acest oras, care a cunoscut deja in octombrie 2004 un dur conflict social. cand General Motors a inchis fabrica Opel.
Amenintarea ministrului presedinte al respectivului land, Jurgen Ruttgers, de a cere Nokia sa ramburseze subventiile cerute pentru a se instala in Bochum pare sa nu aiba efect, pentru ca societatea spune ca si-a respectat angajamentele. Ministrul pentru protectia consumatorului, Horst Seehofer, a spus ca va boicota telefoanele Nokia de catre intregul sau minister.
Cancelarul Angela Merkel a spus ca acest boicot este "absolut de inteles", in timp ce ministrul social-democrat al finantelor, Peer Steinbruck, a denuntat un "capitalism de caravana" in care companiile trec din tara in tara.
Reprezentantii salariatilor sunt prudenti. O sectie locala a Confederatiei sindicatelor germane a lansat joi un apel virulent la boicot, dar centrala sindicala a scazut apoi tonul, avand in vedere negocierile cu Nokia pe plan social. Furia germanilor este cu atat mai mare cu cat fabrica va fi mutata in Romania, unde costul mainii de lucru este mult mai mic.
Mai multe ziare subliniaza ca aceste apeluri la boicot, calificate drept "populiste", intervin cu o saptamana inainte de doua scrutinuri regionale importante, in doua landuri. "Lumea politica se prezinta drept avocatul oamenilor de rand in fata monstrilor globalizarii", scrie Suddeutsche Zeitung. "Este oare teatru? Evident, dar teatrul tine de politica de cand exista ea", subliniaza publicatia.
Un organism special, Institutul german pentru evaluarea marcilor, spune ca "pagubele pentru imaginea marcii Nokia vor fi mai mari decat castigurile" pe care i le va aduce mutarea. Directorul institutului, Michael Hartung, mizeaza pe o scadere de 10-15% a cifrei de afaceri in Germania.
NewsIn
http://www.banknews.ro/stire/14988_apelurile_la_boicotarea_telefoanelor_nokia_se_intetesc_in_germania.html