Sistemul conturilor individuale de pensii s-a raspandit in Europa incepand cu anii '90. Ungaria, Polonia si Cehia au fost printre promotorii sistemului. Bulgaria, Romania, Ucraina, Rusia sau Croatia se afla in diferite stadii ale implementarii acestuia. Cele mai ridicate rate de crestere ale activelor, ca pondere in Produsul Intern Brut, le-au inregistrat Polonia si Ungaria. De altfel, polonezii sunt liderii regiunii, cu active de aproximativ 38 de miliarde de dolari, la sfarsitul lui 2006.
In zona Central Europeana prima tara care a trecut la noul sistem de pensii a fost Ungaria, in 1998, urmata un an mai tarziu de Polonia si Cehia. Vecinii nostri bulgari au inceput implementarea noului sistem de pensii in 2000. Slovacia, Slovenia, Croatia, Rusia, Ucraina sunt in diferite stadii pentru inlocuirea si completarea sistemului de pensii de stat.
Potrivit statisticilor, valoarea activelor fondurilor private de pensii a crescut constant. Astfel, in cazul Poloniei si al Ungariei, activele fondurilor au crescut de la o pondere de 2,4 respectiv 3,9 din PIB in 2001, pana la 11,1 respectiv 9,7 procente din PIB in 2006.
In Cehia si Bulgaria, cresterea a fost mai modesta. La sfarsitul lui 2006, activele fondurilor de pensii reprezentau aproximativ 4,6% din PIB in cazul Cehiei, si doar putin peste 2% in cel al Bulgariei.
Dupa valoarea activelor administrate de fondurile de pensii private, Polonia este liderul detasat al regiunii, cu aproximativ 38 de miliarde de dolari, la sfarsitul lui 2006. De trei ori mai mica era valoarea activelor administrate de fondurile ungare de pensii iar cele din Chehia valorau doar 6,5 miliarde de dolari. In aceeasi perioada, activele fondurilor bulgare de pensii depaseau cu greu 1 miliard de dolari, chiar daca au avut rate de crestere de peste 40% in 2005 si in 2006.
The Money Channel