BankNews.ro - The Business Republic

Primul cartier pe Luna
Diverse | Data Publicarii: 10-01-2008

Rezidentii complexului Luna Gaia vor avea la dispozitie peste si legume proaspete, camere mari si posibilitatea de a locui intr-un crater. Momentan, cartierul e situat doar pe calculatoarele unor oameni de stiinta, noteaza Cotidianul.

"Oamenii de Stiinta au construit cu mintea un habitat lunar care l-ar face mindru pe Al Gore", asa anunta cei de la "Pop Science" primul cartier selenar inchipuit pina la cele mai mici detalii de o echipa internationala de cercetatori. Traiul pe Luna s-ar putea intimpla mai repede decit ne-am imaginat, mai prevad editorii revistei de stiinta.

Luna Gaia

Luna Gaia a fost imaginat de o echipa internationala, formata din 30 de oameni de stiinta, ingineri si studenti, ca unul dintre posibilele cartiere selenare. El va fi bazat pe energie solara, dobindita cu ajutorul unor oglinzi imense, asezate deasupra craterului, pe o suprafata luminata constant de soare. Refolosind orice risipa, habitatul va oferi, dupa cum promit academicienii, legume, peste, camere spatioase si apa potabila (chiar daca este obtinuta din reciclarea urinei rezidentilor).

Echipa Universitatii Internationale Spatiale vrea sa mute oamenii pe Luna
 
Potrivit planurilor echipei de cercetatori, cartierul va fi construit intr-un crater, situat la polul nord al astrului, pentru a feri locuitorii de radiatiile solare. Complexul este prevazut cu spatii private si sociale, laboratoare, camere de exercitii si sere in care astronautii vor putea sa isi cultive hrana. Filtrele, plantele si bacteriile vor transforma lichidele folosite si urina in apa potabila, in timp ce algele vor preschimba dioxidul de carbon in oxigen. Materialul principal de constructie va consta in modulele de Vectran, un material flexibil, durabil si care poate fi condensat in timpul transportului. Grupul stiintific estimeaza ca toate aceste sisteme vor face din Luna Gaia un habitat care se va putea sustine singur, in raport de 95%.

Cercetatorii s-au gindit la acest proiect cu ocazia unei tabere de studii spatiale, la Universitatea Internationala a Spatiului de la Strasbourg. Ideile lor au inceput sa fie luate in serios insa o data cu programul accelerat de selenizare derulat de NASA, iar Luna Gaia si-a depasit conditia de simplu exercitiu academic. Anul trecut, echipa si-a prezentat proiectul catre mai multe programe spatiale, inclusiv agentia americana. "Reprezinta o piatra de hotar pentru designul avanposturilor selenare", a declarat William Marshall, fizician din cadrul NASA, citat de "Pop Science". NASA ar putea include citeva dintre ideile acestui habitat in propriul post lunar, planificat in jurul anului 2020.

Cotidianul

http://www.banknews.ro/stire/14758_primul_cartier_pe_luna.html